Trojen Nedir? Anlatım (1 Viewer)

Hiç trojen yedin mi?

  • evet

    Votes: 1 33.3%
  • hayır

    Votes: 2 66.7%

  • Total voters
    3
Status
Not open for further replies.
Joined
May 23, 2019
Credits
1
Rating - 0%
Truva Atı(Trojen Horse)

Bilgisayar yazılımı bağlamında truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır.(Bazen "zararlı yük" veya sadece truva atı ibareleriyle de nitelendirilmektedir.) Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç program gibi görünebilir, ancak yürütüldüklerinde zararlıdır.

Truva atlarının iki türü vardır. Birincisi, kullanışlı bir programın bir hacker tarafından tahribata uğrayıp içine zararlı kodlar yüklenip program açıldığında yayılan cinsi. Örnek olarak çeşitli hava durumu uyarı programları, bilgisayar ayarlama yazılımları ve paylaşım programları (p2p) verilebilir. Diğer türü ise bağımsız bir program olup başka bir dosya gibi görünür. Örneklemek gerekirse oyun veya kalıp dosyası gibi kullanıcıyı aldatmaya yönelik birtakım yönlendirici karışıklık ile programın harekete geçirlilmesie ihtiyaç duyulmaktadır.

Truva atları diğer kötücül yazılımlar, virüs ve solucan gibi kendi başlarında işlem yapamazlar. Aynen Yunanların planlarının işleyebilmesi için atın truvalılar tarafından içeri alınması gerektiği gibi truva atlarının zararlığı da kullanıcıın hareketlerine bağlıdır. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı çalıştırması gerekir. Bu yüzden truva atlarının zaralığı bilgisayar sistem açıklarına veya ayarlarına değil, toplum mühendisliğinin başarılı uygulamalarına bağlıdır.

Kendi ellerimle yazdım bir like ı çok görmeyin :)
 
Status
Not open for further replies.

Users who are viewing this thread

Top