Şifre seçimi ve güvenlik (2 Viewers)

KuQ

Joined
Sep 14, 2020
Credits
28
Rating - 0%
İnternet ortamın herkesin hesapları mevcuttur. Tabi ki de bu hesaplara girerken şifreler kullanılmaktadır. Peki bu şifreleri seçerken ne kadar güvenli seçiyoruz? Ya da şifreleri yazarken ne kadar bu güvenliğimizi düşünüyoruz. Çoğu kişi basit şifreler seçebiliyor ve bunların çözülme şansı yüzdelik ihtimal ile %75 ile %90‘tır. Şifre seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gerekenler;

- Şifre seçerken harf, sayı ve karakter kullanılmalıdır.Bu şifrenin tahmin edilebilme oranını düşürür. Örneğin; h4sab1991! gibi

- Şifrede ki karakterlerin kombinasyonu farklı olmalıdır. Çünkü art arda kombinasyon değişmese tahmin edilebilir. Örneğin; Alperalper olmamalıdır.

- Şifrelerinizde adınız, soyadınız, cep numaranız, doğum tarihinin olmamasına özen göstermeniz lazımdır.Çünkü şifrenize ulaşmak isteyen kişiler önce size Sosyal Mühendislik olarak adlandırılan yollar ile bilgilerinizi alabilir. Ve bu bilgileri şifrelerinizde kullanarak tahmin edebilir. Buna örnek vermek gerekirse Alper86cicek v.b şifrelerin tahmini yapılmaktadır. Örneğin; alp13dps- gibi şifreler kullanılmalıdır.

- Şifrelerinizi olabildiğince uzun tutmaya çalışın ve farklı karakterler girdiğinizde şifrenin kombinasyonu güçleşecektir.

- Herhangi bir hesapta kullandığınız şifreyi başka hesabınızda da kullanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü aynı şifreyi kullandığınız bir hesap ele geçirilirse diğer hesabınızda ele geçirilmektedir.

- Umuma açık alanlarda( net cafe ) kullandığınız ya da ortak olarak kullandığınız bilgisayarlarda hesap girişlerinizde “beni sonra hatırla” seçeneğinin işaretli olmamasına dikkat etmelisiniz.

- Hesaptaki işiniz bittikten sonra direk sayfayı kapatmadan çıkış/logout bölümünü kullanarak çıkış işleminizi gerçekleştirdikten sonra tarayıcınızı kapatabilirsiniz.

- Artık şifrelerinizi girerken sanal klavyeyi tavsiye etmiyorum. Günümüz teknolojisi gün geçtikçe ilerlemektedir.Yazılımcıların yazdığı zararlı yazılım olan Keylogger ’ların bir çoğu anlık görüntü olarak sanal klavyeden girilen şifreler tespit edilebilmektedir.

Eğer bunları bir kullanıcı dikkat ederse bilgi kaybına ve dolandırıcılıktan korunmuş olur.Unutulmamalıdır ki; saldırganın nasıl saldırılacağını bilmiyorsanız kendinizi koruyamazsınız ve korumakta güçlük çekersiniz.
 

Users who are viewing this thread

Top