-Ağ Teknolojileri- (1 Viewer)

R

Roselly

1.jpg


View hidden content is available for registered users!


Ağı oluşturan cihazlar fiziksel ve mantıksal olarak çeşitli topolojiler ile birbirlerine bağlanırlar. Bu topolojiler cihazların birbirleri ile olan haberleşme sırasındaki fiziki duruşların ve veri akışının nasıl olacağını belirler.


Fiziksel Topolojiler : Ağın fiziksel olarak nasıl görüneceğini belirler.





1- Bus Topoloji : Ağa bağlı olan cihazların tek bir doğrusal kablo ile iletişimde olması prensibine dayanır.Sinyal hedefe ulaşana kadar yada sonlandırıcı gelen kadar hatta dolaşır.


Bus-Topology.jpg




2-Ring Topoloji : Dairesel bir yapıdadır. Hattaki sinyal hedefe ulaşana kadar tüm hostlara uğrar. Tüm hostlar eşit haklara sahiptir.



main-qimg-4f211e8dfea2d2ca1e9ea80e7081a7bf




3- Star Topoloji : Her host swtich veya hub adı verilen cihazlara direkt bağlanır. Veriler önce switche sonra hedefe gönderilir. Arızalı cihazların tespiti bu yapıda kolay olur, yanan ışıklara bakarak hangi makinenin bağlantı sorunu olduğunu görebilriiz.



star-Topology.jpg




4- Tree Topoloji : Birden fazla yıldız topolojisinin bir araya gelmesiyle oluşur.


main-qimg-3c725888f3e8eed21bf8bb2bea973422




Mantıksal Topolojiler : Ağı oluşturan cihazlar arasındaki veri akış şeklini belirleyen topolojidir.


1.jpg



Broadcast Topolojiler : Bir host gönderdiği bir sinyali diğer tüm hostların alacağı bir şekilde yayın yaparsa bu topolojiyi kullanmış olur.



orgu-topolojisi-mesh.png



Token Passing Topoloji : Taşıyıcı görevinde olan veri paketi her bir hosta uğrayarak ağ ortamında dolaşır. Cihaz ekleyeceği bir veri varsa bu pakete ekler veya alacağını alır. Bu şekilde taşıyıcı paket ağdaki cihazlar arasında sürekli dolaşır.

 

Users who are viewing this thread

Top