ATM ler Nasıl Çalışır ? (1 Viewer)

Joined
Sep 1, 2018
Credits
55
Rating - 0%
(Alıntıdır)
Lütfen like atmayı unutmayın :)

View hidden content is available for registered users!
Otomatik vezne makinesi (ATM), müşterinin banka temsilcilerinin yardımı olmadan temel işlemleri yapabilmesini sağlayan otomatik bir bankacılık makinesi (ABM). İki tip otomatik vezne makinesi (ATM) vardır. Temel olan, müşterinin sadece nakit çekmesine ve hesap bakiyesinin raporunu almasına izin verir. Bir diğeri ise depozitoyu kabul eden, kredi kartı ödeme imkanlarını sağlayan ve hesap bilgilerini raporlayan daha karmaşık bir makinedir.

Sadece banka müşterilerinin hesap işlemlerini yürütmek için kullandığı elektronik bir cihazdır. Kullanıcılar, hesaplarına, manyetik şerit üzerindeki kullanıcı bilgileriyle kodlanmış özel bir plastik kart tipi aracılığıyla erişir. Şerit, bankanın merkez bilgisayarına modem tarafından iletilen bir kimlik kodu içerir. Kullanıcılar hesaba erişmek ve hesap işlemlerini işlemek için kartı ATM’lere yerleştirirler. Otomatik vezne makinesi 1960 yılında John Shepherd-Barron tarafından icat edildi.

7DG2jP.png


Giriş cihazları:

Kart okuyucu
Klavye

Çıktı cihazları:

konuşmacı
Ekran
Fatura yazıcısı
Para Yatırma

Genel Blok şeması;

PDbvj6.png


Giriş cihazları:

Kart okuyucu;
Kart okuyucusu, bir karttan veri okuyan bir giriş cihazıdır. Kart okuyucu, özel hesap numaranızın bir parçasıdır ve ATM kartının arka tarafındaki manyetik şerit, kart okuyucusu ile bağlantı için kullanılır. Kart, hesap bilgilerinizi, yani karttaki verilerin ana işlemci (sunucu) üzerine aktarıldığı kart okuyucusunda kaydırılır veya basılır. Ev sahibi işlemci bu bilgileri kart sahiplerinden almak için kullanır.
g61jQZ.png


Klavye;
Kart, makinenin kişisel kimlik numaranız, para çekme ve bakiye sorgulama gibi daha fazla ayrıntı girmesinden sonra tanınır. Her kartın kendine ait bir PIN numarası vardır, böylece hesabınızdan para çekmek için çok az şansınız olur. PIN kodunu ana bilgisayar işlemcisine gönderirken korumak için ayrı yasalar vardır. PIN numarası çoğunlukla şifreli olarak gönderilir. Anahtar kartı 48 anahtar içerir ve işlemciye arabirim oluşturur.

Z3y2lk.png


Çıkış cihazları:

Konuşmacı;
Hoparlör, belirli bir tuşa basıldığında sesli geri bildirim sağlar.görme engelliler için yapılacak şeyleri söylerler.

Ekran;
Ekranda işlem bilgisi görüntülenir. Çekme işleminin her adımı, ekran tarafından gösterilir. ATM’lerin çoğu tarafından bir CRT ekranı veya LCD ekran kullanılır.



oVMnJ7.png


Fatura yazıcısı;
Makbuz yazıcısı, çekmenizi, tarih ve saatinizi ve çekilen tutarı kaydeden tüm ayrıntıları yazdırır ve ayrıca makbuzunuzda hesabınızın bakiyesini gösterir.
Bankamatik;
Bankamatik, ATM’nin bir kalbi. Bu, gerekli paranın alındığı ATM makinesinin merkezi bir sistemidir. Bu kısımdan kullanıcı parayı toplayabilir. Terminalin görevi, her faturayı saymak ve gerekli miktarı vermektir. Bazı durumlarda para katlanırsa, başka bir bölüme taşınacak ve reddetme biti haline gelecektir. Tüm bu işlemler yüksek hassasiyetli sensörler tarafından gerçekleştirilir. Her bir işlemin eksiksiz bir kaydı, bir RTC cihazı yardımıyla ATM tarafından tutulur.

Genel ATM’nin çalışma yapısı;

lZgBAE.png


ATM network yapısı;

ATM, sadece iki giriş ve dört çıkış cihazlı veri terminalidir. Diğer herhangi bir veri terminali gibi, ATM’de bir host işlemciye bağlanmalı ve iletişim kurmalıdır. Ev sahibi işlemci, bir internet servis sağlayıcısına (ISP) benzer şekilde, tüm çeşitli ATM ağlarının kart sahibine ulaşılabileceği bir ağ geçididir.

VDJ2jP.png


nternet servis sağlayıcısı (ISP) de ATM’lerde önemli bir rol oynamaktadır. Bu, ATM ve ana bilgisayar işlemcileri arasında iletişim sağlar. İşlem yapıldığında, detaylar kart sahibi tarafından girilir. Bu bilgi ATM makinesinin ana işlemciye aktarılır. Ana işlemci, bu ayrıntıları yetkili banka ile kontrol eder. Ayrıntılar eşleştirilirse, ana işlemci işlemcinin onay kodunu ATM’ye gönderir ve böylece nakit aktarılabilir.
ATM’ler ikiye ayrılır;
1- Kiralık hat makineleri
2- Çevirmeli ATM makineleri

Kiralık hat makineleri; özel telefon hattını göstermek için doğrudan dört ana nokta üzerinden ana işlemci işlemcisine bağlanır. Bu tip makineler yerinde tercih edilir. Bu makinelerin işletme maliyeti çok yüksektir.

Çevirmeli ATM makineleri; modem kullanarak normal bir telefon hattı üzerinden ana işlemci işlemcisine bağlanır. Bunlar normal bağlantı gerektirir ve ilk kurulum maliyeti çok daha azdır. Bu makinelerin işletme maliyeti kiralık hat makineleri ile karşılaştırıldığında düşüktür.

Kiralanan kapasiteler nedeniyle çok yüksek hacimli lokasyonlarda kiralık hat ATM’leri tercih edilir ve maliyetin daha büyük bir faktör olduğu perakende satış noktalarında çevirmeli ATM’ler tercih edilir. Çevirmeli bir makinenin başlangıç maliyeti, kiralık hat makinelerinin yarısından daha azdır. Çevirme için aylık işletme maliyetleri, kiralanan hattın maliyetlerinin sadece bir kısmıdır.

Peki ATM’lerde güvenlik nasıl sağlanıyor;

ATM kartı gizli tutulan PIN numarası ile korunmaktadır. PIN numarasını kartınızdan almanın bir yolu yoktur. Üçlü veri şifreleme Slandered gibi güçlü bir yazılım tarafından şifrelenir. ATM( Automated Teller Machine) çalışma prensibi;

nlqY4R.png


Otomatik vezne makinesi, sadece iki giriş ve dört çıkış cihazlı bir veri terminalidir. Bu cihazlar işlemciye arayüzlenmiştir. İşlemci ATM makinesinin kalbi. Dünya çapında çalışan tüm ATM makineleri merkezi veritabanı sistemine dayanmaktadır. ATM, ana işlemci (sunucu) ile bağlantı kurup iletişim kurmalıdır. Ana işlemci, internet servis sağlayıcısı (ISP) ile iletişim halindedir. Kart sahibinin kullanabileceği tüm ATM ağlarından geçittir.

Kart sahibinin istediği bir ATM işlemi gerçekleştirdiğinde, kullanıcı kart okuyucu ve tuş takımı aracılığıyla gerekli bilgileri sağlar. ATM bu bilgiyi ana işlemciye iletir. Ev sahibi işlemci, işlem talebini kart sahibi bankasına girer. Kart sahibi nakit isterse, ana işlemci nakit parayı kart sahibinin hesabından alır. Fonlar müşteri hesabından ana işlemci banka hesabına transfer edildikten sonra, işlemci ATM’ye ve yetkili makineye nakit para göndermek için onay kodunu gönderir. ATM’lerin miktarını almanın yolu budur. ATM ağı tamamen merkezi veritabanı ortamına dayanmaktadır. Bu hayatı kolaylaştırır ve parayı güvence altına alır.
 

Users who are viewing this thread

Top