Bütün Cihan'a Karşı Milli Bir Hareket Yaratmak (1 Viewer)

Akifcan Hür 

☾★ T'ÜRK ☾★
Joined
Mar 4, 2018
Credits
0
Rating - 100%
İlk Yunan tümeninin İzmir'e çıkmasından dört gün sonra, ünü Çanakkale Savaşları sırasında parlamış olan Mustafa Kemal Paşa, 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkar. Kendisine verilen görev, bu
bölgede asayişi sağlamaktır. Ama Padişahı, İstanbul hükümetini ve galip devletleri şaşırtan bir şey yapar:
Bütün milleti, işgale tepki göstermeye çağırır.16 İngiliz baskısıyla ordu müfettişliğinden alınınca, askerlikten istifa eder. Gerçekçilikten uzaklaşmadan, hayale kapılmadan, büyük bir sabırla, bütün Anadolu'yu yurtseverlik ve bağımsızlık bayrağı altında toplamaya koyulur.



Erzurum Kongresi'ni, daha kapsamlı Sivas Kongresi izleyecektir. Kurulmuş olan Redd-i İlhak ve Müdafaa-yı Hukuk dernekleri, 'Anadolu ve Rumeli Müdafaa-yı Hukuk Derneği' adıyla tüm yurdu kucaklayan tek bir dernek olarak örgütlenir. M. Kemal Temsil Heyeti (Yönetim Kurulu) Başkanlığına seçilir.
Heyet 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelir ve halkın büyük gösterileriyle karşılanır.17 Times gazetesi Türk kıpırdanışını şöyle karşılar: "Bütün cihanın kuvvetine karşı milli bir hareket yaratmak... Ne çocukça bir hayal!"
Gazeteler, dergiler, yazarlar milli mücadeleyi alay konusu yapar, gerçekçi bir düşünce olduğunu savunmaz. İstiklal ve bağımsızlık sözleri bu zümre için korkulan kelimedir. 29 Ekim 1923 tarihinde bağımsız Cumhuriyet ilan edilir.
 
Joined
Feb 4, 2019
Credits
0
Rating - 0%
Bir Mavi gözlü dev birdaha gelir mi ? Bilmem ama inanın toplumun ve ülkenin durumuna bakarsak cidden öyle bir Deve ihtiyacı var..
ATA'm benim..
Paylaşım için teşekkürler...
 

Users who are viewing this thread

Top