Öncelikle Selamlar.. Birinci partımız'da öyle hemen size herşeyi öğretmeyeceğim temel seviyeden ilerleyeceğiz..Windows/macOS/Linux bu işletim sistemlerinde ne kadar bilgi...

wp11266079.jpg

Öncelikle Selamlar.. Birinci partımız'da öyle hemen size herşeyi öğretmeyeceğim temel seviyeden ilerleyeceğiz..Windows/macOS/Linux bu işletim sistemlerinde ne kadar bilgi sahibi olmanız kontrolü eline ne kadar aldığınız çok önemlidir hayatınız boyunca gireceğiniz bilgisayar veya bilişm adında işinize yarayacak bilgiler aktaracağım.. yukarıda belirttiğim işletim sistemleri hakkında ufak bilgilerle başlayalım..

WİNDOWS Ve Subsystem : Tamamen Uİ tabanlı hayatı kolaylaştırılmak için yaratılan bir sistem bildiğiniz gibi her şey görsellerden ibaret bir Windows'da çalışacaksanız Subsystem dediğimiz size çalışma ortamı sunucak eklentiden faydalanarak bir Linux bölümü yaratın bu sayede size "Terminal" hizmeti sunarak kullanımınızı Ram CPU ve GPU VirtualBox veya Sanal Sunucu gibi yormayarak harcamayarak size Linux Ortamı Sunacaktır.. Hayatı kolaylaştırır :)) İkinci yapacağımız eğer size sadece Terminal ekranı yeterli gelmiyecek ise Sanal Sunucu kuracağız VMWARE tavsiye ederim VirtualBox'dan kat kat hızlı çalışır.. Etik Hacklerık için Tercihimiz PARROT OS veya Kali Linux olmalıdır bu tamamen sizin zevkinize bağlı bir konu ikiside aynı görevi görmekte.. VMWARE sunucumuza ikisinden birini kurduktan sonra herşeyin başlangıcını atmış oluyoruz ama bu tabi ki kurup bittikten sonra kendimizi hacker ilan etmek değil..

macOS : Yarı Linux Yarı Uİ tabanlıdır bu nedenle adı UNİX'dir bu sistemimizde olanağınız çok daha fazla UNİX olduğu için yani macOS terminalini açıp istediğiniz HackTools dediğimiz araçları rahatlıkla kurabilirsiniz.. yada ben sanal sunucu'da bildiğim gibi devam etmek istiyorum diyorsanız maalesef Silikon çipli cihazlarda sanal sunucu kısıtlaması mevcuttur virtualbox gibi uygulamlar kullanamazsınız İNTEL tabanlı bir cihaza sahipseniz kullanabilirsiniz. Silikon çipli bir cihazınız varsa en güzel ve tek tercih Parallels Desktop'dur aşırı akıcı ve 8GB ramli bir macbook ile bile o uygulamada kali linux'da akabilirsiniz bizzat tecrübe ettim :) MacOS kullanıyorsanız eskiden Linux tecrübeniz var ise kafanız rahat olacaktır çünkü sadece terminale girdiğiniz kodların başı farklı gerisi aynı :) Sudo İnstaller -pkg "Yüklenecek Uygulama Dizin Ve Hedefi" bu kadar basit :) Yazılım Ve Siber Güvenlik alanında ilerlicem diyorsanız sahip olabiliyorsanız bu işletim sistemini tavsiye ederim tabikide Windows'da yapamıycaksınız anlamınada gelmiyor eğer gerçekten bir bilgili ve azimli biriyseniz "HİÇ BİR İŞLETİM SİSTEMİ SİZE ENGEL OLAMAZ" son olarak macOS'da uzmanlaşmak için ufak bir terminal eğitimiyle bu işlemi araştırarak tamamlayabilirsiniz bilgi'den korkmayın bilgi sizden korksun. aşşağıda belirtiğim linux kodları macOS benzeridir macOS içinde kullanabilirsiniz farklılıkları %2'dir. ls -l linux'da boşluk bırakılarak yazılırken macOS'da ls-l diye birleşik yazılır burdan yola çıkabilirsiniz.

Linux : Şöyle tanımlayabiliriz Windows gibi basit bir işletim sistemi kullanırken bir şeye tıkladığınızda sadece görsel olarak alırsınız ama Linux'da tıkladığınız andan itibaren sonuna kadar bunun kod karşılığını gördüğünüz "Bilgisayar Aleminin Ayna Tarafıdır" Linux öncesinde UNİX olarak atıldı piyasaya geliştire geliştire Linux ibaresini aldı diyebiliriz kısa ve özet olarak burada işlem yapacağınız zaman tamamen gerçekten kod bilgisine sahip olmanız şart ama bu şu değildir Temel Kodları bilip tamam ben uzmanım hacker oldum değildir.. Hack araçlarının bu işletim sisteminin kullanım nedeni ise Açık Kaynak Tabanlı olmasıdır bizim işimiz bu sistemle ve bu sistemi hack araçlarının detaylı kullanımıyla beraber size aktaracağım ama tabi ki şimdi değil.. Merdivenler adım adım çıkılır.. Temel Kodları Özetleyip Geçelim..
pwd : Print working directory, çalışılan klasörün, root(kök) dizinden itibaren path(yol)’ini yazdırır.
ls : List, klasör içerisindeki dosyaları ve klasörleri listeler. Dosya ve klasörler farklı şekilde renklendirilir işletim sistemi tarafından.
mkdir : Make directory, dizin oluşturur.
Touch : Dosya oluşturur.
cd : Change directory, dizin(klasör) değiştirmek için kullanılır.
clear : Terminali temizler.
rm : Remove, silmek için kullanılır
rm filename : Dosya silmek için kullanılır.
rm -r dirname : Klasör silmek için kullanılır.
history : Kullanılan komutları listeler.
history 10 : Son 10 komutu listeler.
alias : Uzun ve sık kullandığımız komutları kısaltmak için kullanılır.
cp : Copy, dosya/klasör kopyalamak için kullanılır, cp filename hedef klasör yolu şeklinde kullanılır.
cp -r : klasör dolu ise -r recursive kullanılır.
mv : Move, dosya/klasör taşımak için kullanılır, mv filename hedef klasör yolu şeklinde kullanılır.
head : Dosya ilk satırlarını gözlemlemek için kullanılır. Varsayılan olarak ilk 10 satırı getirir.
tail : Dosya son satırlarını gözlemlemek için kullanılır. Varsayılan olarak son 10 satırı getirir.
grep : Belirli bir kalıbı filtrelemek ve o kalıbı içeren tüm satırları görüntülemek için kullanılır. RegEx (düzenli ifadeler) kullanılarak da arama yapılabilir.

Evet İlk Adımı Attık... Siber Güvenliğe daha yeni yeni şimdi girmeye başlayabiliriz.
Siber Güvenlik : Bir çok dalı vardır ana konusu Güvenlik isminden anladığınız gibi Savunmadan ibarettir. "Bİ ARADAŞINIZI HACKLEMEK SİBER GÜVENLİK DEĞİLDİR!" dallarını sıralayacak olursak..
  • Ağ güvenliği, hedefli saldırganlar veya fırsatçı kötü amaçlı yazılımlar olması fark etmeksizin bir bilgisayar ağını davetsiz misafirlerden koruma uygulamasıdır.
  • Uygulama güvenliği, yazılım ve cihazların tehditlerden etkilenmemesine odaklanır. Ele geçirilmiş bir uygulama, korumak için tasarlanan verilere erişim sağlayabilir. Başarılı güvenlik, daha tasarım aşamasındayken bir program veya cihaz dağıtılmadan önce başlar.
  • Bilgi güvenliği, hem depolama hem de aktarma sırasında verilerin bütünlüğünü ve gizliliğini korur.
  • Operasyonel güvenlik, veri varlıklarının işlenmesi ve korunmasına ilişkin süreçleri ve kararları içerir. Kullanıcıların bir ağa erişirken sahip oldukları izinler ve verilerin nasıl ve nerede depolanabileceğini veya paylaşılabileceğini belirleyen prosedürler bu kapsama girer.
  • Olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği, bir kuruluşun siber güvenlik olayına veya işlem ya da veri kaybına neden olan başka bir olaya nasıl yanıt verdiğini tanımlar. Olağanüstü durum kurtarma ilkeleri, kuruluşun etkinlikten öncekiyle aynı çalışma kapasitesine dönmesi için işlemlerini ve bilgilerini nasıl geri yüklediğini belirler. İş sürekliliği, belirli kaynaklar olmadan faaliyet göstermeye çalışırken kuruluşun geri çekildiği plandır.
  • Son kullanıcı eğitimi, en öngörülemeyen siber güvenlik faktörünü ele alır: insanlar. İyi güvenlik uygulamalarına uymayan herkes yanlışlıkla güvenli başka bir sisteme virüs bulaştırabilir. Kullanıcılara şüpheli e-posta eklerini silmeyi, tanımlanmamış USB sürücüleri takmamalarını ve diğer çeşitli önemli dersleri öğretmek, herhangi bir kuruluşun güvenliği için hayati önem taşır.
  • daha bir çok dalı ve görevleri vardır hepsini sıralarsam konu uzadıkıca uzar araştırmanızı tavsiye ediyorum
Bizim Konumuz Etik Hackerlık yani bu alanda sizi geliştirip bilgi katıp sizi seviyeden seviyeye taşıyacağım part 1 de temel bilgilerle olayı kapatıyorum part 2'de icraat'e geçebiliriz :)

131,780Konular
3,271,279Mesajlar
316,160Kullanıcılar
cebirenesSon Üye
Üst Alt