Bilgisayar Guvenligi (1 Viewer)

Joined
Jul 24, 2017
Credits
0
Rating - 0%
Selam beyler ilk konum yararlı konular paylaşmaya devam edeceğim



Önceki yazımızda son yıllarda çok tehlikeli bir alan olmaya başlayan Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken temel kuralların neler olduğunu maddeler halinde anlatmaya çalışmıştık. 1 inci bölümde 12 madde saymıştık. (1 inci bölüme buradan
Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği-1erişebilirsiniz.)


2. inci ve son bölümümüz olan bu yazımızda ise Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği, Bilgisayar ve internet güvenliği nasıl sağlanır, bilgisayarda bilgilerimizin gizliliğini ve güvenliğini hangi yollarla sağlanır konularına kaldığımız yerden devam edeceğiz.


Bilgi ve Belge Güvenliği 2

Muhasebe kayıtları gibi önemli bilgilerin bulunduğu bilgisayar ya da sunucular internetten çalışan uygulamalara sahip değilse ağ bağlantısını kesin. İnternetten çalışan uygulamalara sahipse donanım ya da yazılım olarak güvenliğini sağlayın.

Önemli bir yerde çalışıyorsanız takip edilebileceğinizi, size karşı bazı tuzakların kurulabileceğini unutmayın. Gizliliği yüksek seviyede olan verileri internette paylaşmamaya özen gösterin hatta mümkünse internetten bağlantınızı koparın.

Bilgilerin her türlü ortamda saklanabileceğini özellikle internete düşen hiçbir şeyin kaybolmadığını unutmayın.

Bir bilgisayarda geri dönüşüm kutusundan bile sildiğinizi veya işletim sistemine format atıp komple sildiğinizi düşündüğünüz bilgilere bile ulaşılamayacağını sanmayın. Bu verilerin çeşitli programlar vasıtasıyla geri getirilebileceğini unutmayın. Bu türlü verileri silmek için özel amaçlı yazılımlar kullanın.


Modeminizi belirli zamanlarda kontrol edin. Paylaşıma açık olup olmadığını, hangi portların açık olduğuna dikkat edin.


Bilgisayarınızın ya da sunucunuzun 7 gün 24 saat açık olması saldırganların şifre kırma işlerini kolaylaştırır. Ayrıca “Administrator” kullanıcı hesabı adını değiştirin ve başka bir isim bulun. Bu işlem siber saldırganların işini zorlaştıracaktır.

İsteminiz dışında bilgisayarınıza bir program kurulmasını veya kaldırılmasını istemiyorsanız Deep Freeze gibi programlar kullanın.


Kullandığınız java kontrol panelindeki Security bölümünde yer alan “Enable Java Content in the browser” da yer alan tiki kaldırın. Böylece bazı sitelerde bulunan java içerikli “Exploit” lardan korunmuş olursunuz.


Bilgisayarınıza takılabilecek her türlü flash hafıza (bellek) kartını takıp kullanılmadan önce virüs taraması yapacak şekilde ayarlayın.


İnternet Güvenliği


Birçok kişinin ortak kullandığı bilgisayarlarda bankacılık işlemleri yapmayın.


Üyelik istenen sitelerde gerçek bilgilerinizi vermek zorunda olmadığınız bilerek hareket edin. Bu yüzden rumuz (takma ad) kullanın ya da kişisel bilgilerinizin tamamını paylaşmayın.


bedavainternet, bedavadakika, bedavaligtv, parakazan, okeyindir, tavlaindir gibi sitelerden ve özellikle uzantısı .info ile biten sitelere dikkat edin.


İnternet kafelerde mail veya banka şifrelerinizi girmeyin. Eğer girmek zorundaysanız Ekran Klavyesi kullanın.


Ücretsiz Tavla indir, ücretsiz okey indir gibi bilgisayarınıza dosya download etmenizi isteyen sitelerden uzaklaşın. Bilmediğiniz sitelerden oyun, film mp3 vs. indirmeyin. Bunlar için güvenilir siteleri bulun ve indirmeden önce yorumları dikkatlice okuyun


İlk defa girdiğiniz veya güvenmediğiniz bir siteden .exe uzantılı dosya indirmeyin.


Tarayıcınızdaki (Chrome, Mozilla Firefox vb.) açılabilir (pop-up) pencereleri engelleyin, Adblock gibi faydalı eklentiler kullanın.


Şüphelendiğiniz bir site veya e-posta ekini https://www.virustotal.com/ isimli siteden tarama yapın, temizse kullanın.


Bilgisayar ve Bilgi Güvenliğine ilişkin bu ve benzeri bilgilerin sürekli değiştiğini bu yüzden bilgi güvenliğini ciddiye alıp bilginizi daha fazla nasıl artırabileceğinizi araştırın. Çünkü internet korsanları her gün yeni bir şeyler keşfetmektedirler.


Daha fazla bilgi için Google gibi arama motorlarından ya da bilgi güvenliği (penetrasyon) testi yapabilen bilgisayar güvenlik firmalarından destek alabilirsiniz.


Bilgisayarınızdaki en büyük güvenlik açığının bizzat kendiniz olabileceğini unutmayın.


Eğer bunlarla uğraşamam diyorsanız teknoloji ile aranıza mesafe koyun.

ALINTIDIR
 

Users who are viewing this thread

Top