Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği / ☪ΞΠƮΞΓ-ϾØÐΞ☪ (1 Viewer)

Joined
Aug 8, 2018
Credits
0
Rating - 0%
Bu yazımızda günümüzde giderek çok tehlikeli bir alan olmaya başlayan bilgisayar ve bilgi güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken kuralları anlatacağız.


Son yıllarda güvenlik önemli konu başlıklarından birisi haline gelmiş durumdadır. Günümüzde insanlar fiziki güvenliklerini sağlamak için kameralar, alarmlar, sensörler, güvenlik personeli görevlendirmek ve demir parmaklık kullanmak gibi birçok güvenlik önlemine başvurmaktalar. Ayrıca bu konuda oldukça yüklü miktarlarda paralar ödenmektedir. Belki de insanların fiziki güvenliklerine eskisinden daha fazla dikkate etmeye başladıklarını söylemek mümkün.





Peki bugün evimizin dışını bu şekilde korurken evimizin içine kadar giren sanal hırsız, kötü niyetli kişiler veya zararlardan nasıl korunacağız. Evimize hiç haberimiz olmadan girenlerden kişisel bilgilerimizi, banka bilgilerimizi, sosyal medya hesaplarımızı ve en önemlisi ailemizi ve masumiyetimizi nasıl koruyacağız. Acaba tüm bu saydıklarımız fiziki güvenlik önlemlerinden daha az mı önemlidir?

Cevabınızın evet önemlidir ise; o halde bilgisayar güvenliği nasıl sağlanır,internet güvenliği nasıl sağlanır, bilgisayar güvenliği ve alınması gereken önlemler nelerdir sorularınız için bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.


Bilgisayar Güvenliği ve Alınması Gereken Önlemler

Her şeyden önce Bilgisayar ve Bilgi Güvenliğine Önem Verin. Bilgisayar ve bilgi güvenliğini önemsemek en temel kuraldır. Nasıl ki evinize hırsız girmemesi için bazı önlemler alırsınız aynı şekilde bilgisayarınızı, telefonunuzu, tabletinizi yada başka bir cihazınızı da eviniz gibi düşünmek gerekir. Bilgisayar ve internet güvenliği nasıl sağlanır, bilgisayarda bilgilerimizin gizliliğini ve güvenliğini hangi yollarla sağlanır diyorsanız işte bu yazımızda dikkat edilmesi gereken kuralları maddeler halinde 2 bölüm olarak bulabilirsiniz.


Bilgisayar ve Bilgi Güvenliği İçin Gereken Temel Kurallar Nelerdir?

%100 garantili bir koruma sistemin olmadığını akıldan çıkarmayın. Bu yüzden dolandırıcı veya kötü niyetli kişilerin size kolayca erişemeyeceği kurallara mutlaka özen gösterin.


Uzmanlar tarafından şuana kadar tespit edilmiş mağdurların ortak özelliklerinin bilgisayarlarını/sunucularını 7 gün 24 saat açık bırakmak, uzaktan erişim servisini açık bırakmak, anti-virüs yazılımının kullanmamak ve güvenlik duvarının kullanmamak olduğu görülmüştür. Bu yüzden bilgisayar ve internet kullanımında güvenlik önlemleri gerçekten çok önemli olup bu hususlara dikkat edin.




Gizli veya çok önemli olduğunu düşündüğünüz bilgi ve belgeleri güvenli ortamlarda tutun. Bu bilgi ve belgeleri herhangi bir ağda ya da internette bulundurmayın. Bulundurmak zorundaysanız güvenliğine azami surette dikkat edin. Çünkü bu bilgiler, çalınabilir, kaybolabilir, zarar görebilir yada size karşı şantaj amaçlı kullanılabilir.




Önemli gördüğünüz bilgi ya da belgeleri kaybettiğinizde neler hissedeceğinizi düşünün. O yüzden bunları mutlaka Harici Hard Disk, CD-DVD, Hafıza Kartı gibi bir ortama mutlaka yedekleyin ve farklı alanlarda tutun.




Sosyal mühendislik saldırılarından korunmak için şifrelerinizi belirli dönemlerde muntazam olarak değiştirin. 12345, adınız-soyadınız, doğum tarihiniz gibi kolay tahmin edilebilecek şifreler kullanmayın. Şifrenizi en az 8-14 karakter olacak şekilde alfa-nümerik ve karakterlerden (@,!*.,) oluşacak şekilde oluşturun.




İşletim Sisteminizin (Windows, Android, iOS vb.) güncellemelerini yapmayı unutmayın. Böylece güvenlik açıklarını kapatmış olursunuz.






Bana Birşey Olmaz Demeyin!

Başınıza bir olay gelmeden önce güvenlik önlemleri alın. İllaki başınıza bir şey gelmesini beklemeyin. Anti virüs, Anti casus, Anti Spam gibi programların güncel kalmasına özen gösterip kötü yazılımlara karşı kendinizi koruyun.


Kullandığınız cihazlar ve yazılımların orijinal olmasına dikkate edin. Crack’li veya lisanssız olan yazılımları kullanmayın. Lisanssız yazılım kullanmanın suç olduğunu unutmayın!


Bedava diye bir şeyin olmadığını düşünerek bilgisayarınıza gelişigüzel her programı yüklemeyin. Eğer yükleyecekseniz yukarıda yer verdiğimiz antivirüsler aracılığıyla indireceğiniz programları tarayıp indirin. Yine de antivirüs programım var bana bir şey olmaz demeyin!


Özellikle toplu ortamlarda bilgisayar kullanıyorsanız, kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarı kapatın veya kilitleyin. Bilgisayarınızın BIOS’una, açılış ekranına ve Ekran koruyucusuna şifre koyun. Tüm kullandığınız şifrelerin farklı olmasına özen gösterin.


Daha önce adres defterinizde olmayan ya da tehlikeli olabileceğini düşündüğünüz kaynaklardan gelen e-postaları sakın açmayın ve bunları silin. Çünkü sizin veya çalıştığınız işyerinizin bilgileri çalınabilir, kopyalanabilir, zarar görebilir yada en kötüsü çalıştığınız işyerinizin sistemine sızılabilir. Böyle bir şeyin başınıza ne türlü sorunlar açabileceğini düşünerek hareket edin.


Aynı şekilde sizde hiç kimsenin verilerine izinsiz erişmeye kalkmayın, bunun bir suç olduğunu unutmayın!

Alıntıdır Bilgi Amaçlı Paylaşılmıştır.
 
Joined
Sep 5, 2018
Credits
0
Rating - 0%
teşekkürler ama faydalı bir bilgi göremedim. bu işlere merak salıpta bunları bilmeyen yoktur hocam zaten.
 

Users who are viewing this thread

Top