Bilişim Suçlarının Tasnifi (2 Viewers)

Joined
Dec 1, 2019
Credits
91
Rating - 0%
Suç tipleri arasındaki farkı oluşturan asıl etmen suçun işlenmesindeki amaçtır. Bu suçlar nasıl işlendiğinden çok neden işlendiğini incelemek gerekir. Mesela, bir bilgisayar sistemine sızmak için birçok teknik kullanılabilir. Bir virüs ya da trojan kullanarak sistemin backdoor’ları (arka kapıları) zorlanarak sisteme sızılabilir. Fakat buradaki amaç “sisteme sızma”dır.

Bilişim Suçları
Bir bilişim suçu işlenirken teknolojiyi kullanmamak imkânsızdır. Bir bilgisayar, kredi kartı, cep telefonu ve elektronik cihaz gibi araçlarla işlenebilir. Örneğin bilgisayarınızdan Kali Linux’u kullanarak sızma ve penetrasyon testi gerçekleştirebilir, kredi kartınız ile illegal işler yaptırabilir ve bilgi satın alabilir, cep telefonunuz ile sosyal mühendislik kullanarak hasımınızın sosyal medya hesaplarını ele geçirip onu alay konusu yapabilir ve bir Wi-Fi geliştirme modülü ile de çevrenizdeki WLAN ağlarının şifresini çözüp doyasıya internette surf yapabilirsiniz.
İngilizcede ITC (Information Technologies Crime-Bilgi Teknolojileri Suçları) olarak adlandırılan bilişim suçları BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından tespit edilir (eğer korsan kendini iyi gizleyememişse) ve yasal işleme tabi tutulur.
Türkiye’de En Çok Karşılaşılan Bilişim Suçları
-Başkalarının adına web sayfası hazırlama ve bu web sayfasının tanıtımı amacıyla başkalarına e-posta göndermek ve bu mesajlarla mağdur olan şahsın iletişim bilgilerini (telefon numarası vb.) vermek.
-Şirketlere ait web sayfalarının alan adının izinsiz alınması ve bu alan adının karşılığında yüklü miktarda para istemek.
-Kişisel ya da kurumsal bilgisayarlara yetkisiz erişim ile bilgilerin çalınması ve karşılığında tehdit edilerek para istenmesi. (Fidye Yazılımı denir)
-Başkalarının adına e-posta göndererek özellikle ticari ve özel ilişkileri zedelemek.
-(Özellikle +18 içerikli) CD kopyalamak ve satmak.
-Sahte evrak basımı gibi çok farklı konular içerebilmektedir.

Yeni TCK'daki Bilişim Suçları İçin
View hidden content is available for registered users!
 

Users who are viewing this thread

Top