C# - For döngüsü { 6 } (1 Viewer)

Joined
Aug 5, 2018
Credits
0
Rating - 0%
Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0, 1, 2, 3, 4 ve 5 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiyseniz hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linklerden en baştan okuyarak gelmelisin

C# - Nedir ? / Başlangıç { 0 }
C# - Proje Oluşturma / Integer { 1 }
C# - String Veri Tipi { 2 }
C# - Yazdırma / Klavyeden Değer { 3 }
C# - double Veri Tipi { 4 }
C# - if ve else { 5 }

Başlayalım...

For döngüsü çok kolaydır hemmencik anlarsınız :p

for(başlangıç-değeri; koşul; değişim-miktarı)
{
// tekrarlanacak komutlar
}

Genel formu verilen for döngüsünün çalışma mantığını inceleyelim. Başlangıç değeri; Bu kısım programın başlangıcında bir defaya mahsus olmak üzere çalıştırılır. Burada döngüyü kontrol eden değişkene bir başlangıç değeri atanır. Koşul; Bu bölümde başlangıç değeri atanan değişken bir koşul ile test edilir eğer bu ifade true sonuç verirse, döngü bloğu içerisindeki komutlar çalıştırılır. Koşul false sonuç verirse döngü sonlandırılır. Değişim-miktarı; Bu kısımda döngü değişkeni eksiltilir veya arttırılır. Döngü her tekrarlandığında koşul değeri kontrol edilir, döngü bloğu çalıştırılır, döngü değişkeni arttırılır veya azaltır. Bu çalışma sistemi ta ki kontrol değişkeni koşulu sağlamaz hale gelene kadar devam eder.

Bir örnek verelim​
Code:
Console.Write("Metin belirleyin : ");
string metin = Console.ReadLine();
Console.Write("Belirlediğiniz metin kaç kere yazılsın = ");
int kackeredonecek = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
for (int x = 0; x < kackeredonecek; x++)
{
     Console.WriteLine(metin);
}
Console.ReadKey();
223inciu7665134.jpg

Örneği hemen açıklıyayım;

İlk öncelikle klavyeden kullanıcının kaç kere yazıyı yazdırmasını istediğini sorduk ve klavyeden girmesini istedik. Bunu kackeredonecek değişkenine atadık. Ardından girmek istediği metini sorduk onuda metin değişkenine aktardır. Şimdi foru inceleyelim.
"int x = 0;" burada bir döngü oluşturması için sayaç amaçlı x değişkeni oluşturduk ve başlangıç değerini 0 olarak belirledim. Hemen bir yanda ise koşul belirledim, x kackeredonecek'ten küçükse for içerisindeki kodları çalıştır tüm kodlar çalıştıktan sonra, koşulun sağ tarafında ki x++; kodu çalıştır. Yani x++ x'i bir arttır demektir. Bu sefer x 1 olacak. Aynı bu şekilde 10 kere tekrarlayacak. Çünkü ben klavyeden 10 girdim. For bu kadar basit bunu öğrenerek dahada gelişmiş for teknikleri yapabilirsiniz.
Anlamadığınız bir konu olursa sormayı unutmayın :p
 

Users who are viewing this thread

Top