Cep Telefonumu Nasıl Korurum ? (1 Viewer)

Joined
Sep 1, 2018
Credits
55
Rating - 0%
(Alıntıdır)
Lütfen like atmayı unutmayın :)


View hidden content is available for registered users!
CEP TELEFONU NASIL KORUNUR ?
View hidden content is available for registered users!



iOS



*Jailbreak Yapmamak: iOS cihaz kullanıyorsanız, kesinlikle Jailbreak işlemi yapmamalısınız. Neden mi? Çünkü WikiLeaks yayınlamış olduğu son bilgilerde Jailbreak işleminin CIA tarafından piyasaya sürüldüğü, sanılanın aksine genç ve heyecenlı hackerlar tarafından oluşturulmadığını ispatladı. CIA iOS cihazlara erişmenin tek yolunun bu olduğunu fark etti. Sisteminizdeki tüm dosyalar, mailler, fotoğraf ve videolar, arama kayıtlarınız ve sesiniz sürekli dinlenilmektedir. Eğer daha önce bu işlem yapılmışsa, cihaza sıfırdan iOS’un en güncel versiyonunu yükleyerek zararlı uygulamalardan kurtulabilirsiniz. iOS cihazlar için bundan başka bir korunma yöntemi bulunmamaktadır. Çünkü İOS işletim sistemine uygun virüsler üretmek ve saldırılar düzenlemek ciddi manada zordur.


ANDROİD

Android cihazlarda durum biraz daha değişik.



*Parola Kullanmak: Günlük hayatta en sık karşılaşılan ve kullanıcıların bilgilerinden feragat ettiği işlemlerden biri de telefona parola koymamaktır. Telefonunuza parola koymadığınız takdirde size zarar vermek isteyecek olan saldırgan rahatlıkla istemiş olduğu gizli takip uygulamalarını cihazınıza yükleyebilir.

*Root İşlemi Yapmamak: İlk yapmanızı tavsiye ettiğim şey kesinlikle “Root” işlemi yapmamanızdır. Cihazı root’lamak olarak bilinen bu işlem, tıpkı iOS cihazlardaki Jailbreak gibi cep telefonunuzda tam yetki için işletim sistemini kırma işlemi yapmaktır. Eğer cihazınız root yapılmış ise tamamen sıfırlayarak ilk haline getirmeniz gerekmektedir.
İşletim Sistemini Daima Güncel Tutmak: iOS, Android veya Windows Phone fark etmez, hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun, mutlaka en güncel versiyona sahip olmaya özen gösterin. Bu yüzden cihazınızın sürüm güncellemesi bölümünden sık sık güncelleme olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
IMEI Numarasını Saklamak: 15 haneli seri no ya da IMEI numarası (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu), telefonunuzu tanımlamaya yardım eder. Bu kod birçok telefonda *#06# tuşlayarak, telefon pilinizin arkasına bakarak ya da telefonun ayarlarına bakarak erişilebilir. Bu kod, çalınması durumunda, telefonunuzun izini sürmeye ve başka bir telefona aktarılması dahilinde birçok yasal işlemle uğraşmanıza neden olacaktır bu kodu bir yere not alın ve telefonunuzdan ayrı olarak saklayın.

*Antivirüs Yüklemek: Bir antivirüs uygulaması yüklemelisiniz. Her ne kadar RAT uygulamaları kendilerini cihaz içerisinde gizlemeye çalışsa da birçok güncel antivirüs uygulaması bu zararlı yazılımları bulup silebilmektedir. Ayrıca, yüklemiş olduğunuz antivirüs uygulamasını mutlaka güncel tutmaya çalışın. Web siteleri üzerinde ücretli olan uygulamaları crack edilmiş şekilde ücretsiz dağıtan sitelerden uzak durun. Bugün birçok uygulama 9 TL altında satılmakta. Oldukça ucuz olan, hemen herkesin rahatça satın alabileceği bu uygulamaların ücretsiz olarak dağıtılmasının altında mutlaka bir bit yeniği vardır. Bu gerçeği asla gözden kaçırmayın.


*SIM PIN Kilidi: Mutlaka SIM PIN kilidi ve Cihaz Kilidi kullanın. Tanısanız da tanımasanız da bulunduğunuz ortamda telefonunuzu mutlaka kilitli halde tutun. Bazen bu zararlı uygulamalar en yakınınızdaki meraklı arkadaşlarınızdan size gelebilir. Düşmanınızı kimi zaman en yakınınızda arayın...
*Herkese Açık Wifi Erişim Noktalarına Dikkat Edin: Tıpkı bilgisayarınızı kullanırken olduğu gibi, şifre istemeyen WiFi erişim noktalarına cep telefonunuzla bağlanırken dikkatli olun. Cep telefonları temelde bilgisayarlar gibidir ve bu nedenle bilgisayar ve internetin zayıflıkları ve güvenlik açıkları cep telefonları için de geçerlidir.
*Kaynağını Bilmediğiniz Uygulamalardan Uzak Durmak: Sadece geçtiğimiz yıl 520 milyon virüs saldırısı tespit edildi. 45 bin kötü amaçlı yazılım kullanıcıların telefonlarında kayıtlı olan tüm bilgileri çaldı. Bu yüzden resmi olmayan kanallardan uygulama edinmeyin. Forumda mevcut olan konulardan da inceleyebileceğiniz gibi her gün binlerce sahta APK uygulamaları üretilmekte RAT saldırıları telefonlara denenmektedir.
*Hassas Bilgileri Telefon Hafızasında ve SD Kartta Saklamamak: Örneğin, telefonunuzda kredi kartınızın bilgileri ya da pasaportunuzun fotoğrafı varsa, bunları harici bellekte saklamayın. Bu, saldırganların bilgilerinize ulaşmalarını kolaylaştırır.


*Konum Servisini Açık Tutmak: Batarya ömründen biraz feragat etmeniz gerekecek fakat emin olun ki buna değer. Eset ve Lookout gibi birçok servis, kullanıcılara cihazlarını kaybetmeleri durumunda yardımı dokunabilecek özellikler sunmakta. Eset Anti Thieft kullanın.


*Yetkili Servis Dışında Telefon Tamir Ettirmemek: Sadece güvenilir telefon satıcılarını ve tamir dükkanlarını kullanmayı düşünün. Bu, ikinci el telefon edinirken ya da telefonunuzu tamir ettirirken bilgilerinizin kötü niyetli ellere geçme ihtimalini azaltır. Yetkili ama rastgele seçilmiş bir telefon satıcısından telefonunuzu almayı düşünün böylece telefonunuzun, bir casus yazılım kurularak sizin için özel olarak hazırlanmış olması şansını azaltırsınız. Ayrıca cihazınızdan parça sökülüp yerine orijinal olmayan parçaların takılması da cabası.
 

Users who are viewing this thread

Top