Ekran kartı üzerinde arıza tespiti ve onarımı (2 Viewers)

Joined
Dec 1, 2017
Credits
40
Rating - 0%
Merhaba arkadaşlar;

Bir müşterimin tesadüfen ekran kartının arızalı olduğunu söyleyip gelmesiyle bu konuyu açmak istedim umarım faydalı olur ama biraz zahmetli sade bir dil ile anlamaya çalışacağım kusurum eksiğim olur ise affola anlatıma geçelim.

Üzerin'de işlem uygulayacağımız ekran kartımız ; ilk önce ekran kartının üzerindeki soğutuyu söküp göz ile görünür bir arıza olup olmadığına bakıyoruz aradığımız şey olağan dışı gözüken entegre diyot mosfet gibi parçalar.

Gözle görünür bir şey yoksa hemen avometre(multimetre) ile işe başlayabiliriz ekran kartı üzerindeki diyot entegre mosfet vs gibi parçalar arasında dirençleri ölçmemiz gerekiyor herhangi bir sorun var mı yok mu bakıyoruz.

Bir süre arızayı aradık'dan sonra 3 diyot da arıza tespit ettim özelliklerini kaybetmiş kısa devreye yol açmışlardı şansıyldık çünkü etrafında fazla sayıda diyot yoktu ve çalışma alanımız genişti ama her zaman bu kadar şanslı olmaya biliriz. Arızalı parçaya müdahale etmemiz için ilk önce arızalı parçanın üzerine az miktar'da fılax (böyle yazılmadığını biliyorum) sürüyoruz

Daha sonra sıcak hava ve cımbız yardımıyla 350 derece sıcaklık uygulayarak parçayı yerinden söküyoruz çıkartıyoruz

Bu işlemi uygularken dikkat etmemiz gereken çok şey var etrafındaki diğer diyot vs parçalara zarar vermeden ve çıkartığımız parçanın yollarını koparmadan kibar davranak yerinden çıkarmalıyız parçamızı çıkardık dan sonra diş fırcası var selilozik tiner ile çıkardığımız yeri güzelce temizliyoruz.

Parmaçımız yerleştireceğimiz yeri temizledik den sonra tekrar fılax sürüyoruz ve cımbız kullanarak parçamızı sabit tutuyoruz ve yine 350 derece sıcaklık uygulayarak yerine oturtuyoruz bu işlerim düzgün ve dikkatli yapmalıyız aksi taktirde ekran kartımız çöp olabilir ve elinizde uygun aletler yok ise bunu denemeyin bile diyebilirim.
 

Users who are viewing this thread

Top