-Empati Kurmak- (1 Viewer)

R

Roselly

tumblr_mop30mXVjH1swbuybo1_400.gifv

View hidden content is available for registered users!

Empati Nedir?

Bir insanın, kendini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlama çabasıdır.


“Hiçbir şey için sabır gösteremiyorsun.”

“Beni anlamıyorsun.

“Bu sözlerinin benim canımı ne kadar yaktığını bilemezsin.”

Yukarıda verdiğim örneklerden de görebileceğimiz üzere bu cümleler yargı içerir. Ayrıca insanlar arasındaki en temel sorunlardan birini işaret eder:
Empati yoksunluğu.


Her şeyden önce empati, insanlar arası ilişkiye ait bir kavramdır. Evlilik, sevgililik, arkadaşlık, partnerlik, gibi ilişkilerde empati kurabilmek, kişiler arasında güveni pekiştirir.
Açık ve dürüst bir iletişim sağlar ve dolayısıyla çatışmaları önler, ilişkinin daha yapıcı bir yol izlemesini sağlar.


TornTinyKarakul-size_restricted.gif



Empatide başka bir kişinin öznel dünyasında neler olup bittiğini görebilmek temel yaklaşımdır.

Ancak bazı kişiler başkalarının öznel deneyimlerini, acılarını, hislerini idrak edebilmekte güçlük çekmektedir. Zira bazı insanların empati yeteneği diğerlerinden daha az gelişmiştir. Yada sizi anlamak istemezler.

Empati Nasıl Kurabiliriz?

original.gif


1. Bir Süreliğine Yargılamayı ve Eleştirmeyi Bırakmalısınız

Durumu düzeltmek önceliğiniz olmamalıdır. Eğer kişiye ortadaki sorunu düzeltme bakış açısıyla yaklaşırsanız bu kişinin sorununu paylaşmamış ve empati kurma fırsatını kaçırmış olursunuz. Dahası, acı çeken insanlar bu acının ortadan kaldırılmasını istemeyebilirler, sadece acılarının paylaşılmasını isteyebilirler.

822de5c5be07c6b55f0f4f75cd32da60.gif



2. Bağ Kurmalısınız

Kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koymak, dünyaya onun gözünden bakmak olarak açıklayabileceğimiz bu kavramı uygularken kendi düşüncelerinizi bir kenara bırakmalı ve bu kişinin duygu ve düşüncelerini kavramaya çalışmanız gerekir. İlla bu kişiyle aynı görüşte olmanız da gerekmez. Bu kişi gibi düşünmeye, hissetmeye çalışmak empati kurmak için gereklidir.

gecenin-gif-i_1602215.gif


3. Karşınızdakini Dinlemelisiniz


Bu kişinin iç dünyasını ancak onu dinleyerek anlayabilirsiniz. Kişiye vaaz vermek yerine onu dinlemeniz, empati kurma yeteneği kazanmak için olmazsa olmazdır.


4.Şefkatli olmalısınız

Unutmayın, karşılaştığınız herkes zor mücadeleler veriyor.


0379e092b2c0aa4b988a738f3036e542.gif


Velhasıl kelam
Harekete geçin.
Herkes birbirini iyi günlerinde anlar. Önemli olan zor zamanlarında insanların tamamen birbirlerini anlayıp acısını paylaşmasıdır.


İnsanlar söylediklerinizi ya da yaptıklarınızı unutur, ama onlara neler hissettirdiğinizi asla unutmaz.

 

Mectruy 

Not Gonna Get Us
Joined
Dec 1, 2015
Credits
201,695
Rating - 94.7%
Empati yapmayı alışkanlık edinmeyin burası türkiye! Suistimal edilir anında! Sadece çok yakın oldugunuz kişilere karşı empati yapın.
 

Quaxer

BIRAKTIM
Joined
Jan 9, 2018
Credits
20
Rating - 0%
Güzel yazı olmuş, emeğine sağlık. Lâkin ben empati kurmayı asla sevmem, hatta empati kelimesini bile sevmem. Bundan mütevellit ikinci cümleden sonrasını okumadım.
 

prix

HAYALET
Joined
Aug 30, 2019
Credits
0
Rating - 0%
Bu ne amk La türkiyede bunu yapmaya çalışssan süistimal edilri ayakta sikerler Aq Bunlar o netflix de çıkan amerikan aşk filmlerindeki bölgelerde olr Sadece çee
 

Users who are viewing this thread

Top