insan zihnini okumanın yolları (1 Viewer)

Joined
Aug 21, 2016
Credits
0
Rating - 0%
İnsan Zihnini Kontrol Etmenin 6 Yolu
Başlığı okuyup "Pfff yalan dolan olmaz öyle şey uydurmadır" diyip geçmeyin, okuyun zaten hak verirsiniz. Okuyup kazanın. ??
Size bir fırsat verilse, uçmak mı isterdiniz yoksa insanların zihnini okumak mı?
En azından benim gözlemlediğim kadarıyla bu soruya yaklaşık %75 “zihin okuma” olarak cevap verdi. Bundan sonraki sorum ise:
“Zihin okuyup ne yapmayı düşünüyosunuz? Hayatınızda ne daha iyi olacak?” oluyor. Bu sorununda genellikle cevabı: “İnsanların benim hakkımda ne düşündüğünü bilirsem ona göre davranırım” ya da “karşı cinsi çok daha kolay etkilerim” şeklinde oluyor.
İkisininde gerçekleşmesi durumunda herkes şu an olduğundan daha mutlu olacağını savundu. Buradaki sorgulamayı size bırakıyorum ve yönlendirme yapmak istemiyorum
Zihin kontrolünü ya da zihin okumayı bu kadar merak etmemiz yüzyıllardır bir çok düşünür ve bilim adamınında ilgisini çekmiş. Yakın tarihte bu alandaki en önemli çalışmalarından bir tanesi bence Robert Cialdini tarafından yapılmış. Cialdini “İknanın Yöntemleri” kitabında oldukça basit bir o kadar da işe yarayan yöntemlerden bahsediyor. Bunları okudukça aslında çoğumuzun bunu bilinçli ya da bilinçsiz olarak uyguladığını da fark edeceksiniz. İşte onlardan bazıları:
1) Karşılık verme(Tekabül): İnsanlara herhangi bir karşılık beklemeden bir hediye vermek ya da yardım etmek anlamına gelir. Dünyada hemen hemen bütün toplumlarda beynimize gizlice işlenmiş bir kod vardır: “bir şey alıyorsan karşlığını vermelisin”. Bu tekniği sokak satılcıları çok kullanılar. Mutlaka “abi çiçekler benden olsun” sözünü duymuşsunuzdur. Eğer çiçekleri alırsanız kendinizi ödeme yapmak zorunda hissederseniz hatta bu söz üzerine belki de daha çok ödeme bile yapabilirsiniz. Bağış isteyen kurumlarda aynı tekniği kullanırlar. Size verilmiş ufak bir hediye karşılığında bağış yapma olasılığınız artacaktır. Kültürümüzde “tok satıcı” olarak bilinen bir çok insanın daha çok satış yapmasınında sebebi bu olabilir. Bu tekniği çok bahşiş toplamak isteyen garsonlar ve hizmet sektöründe çalışanlarda kullanabilir. Eğer hesapla birlikte ufak bir hediye ya da müşterinin ismi yazılı bir kağıt götürülürse bahşişlerin çok daha fazla arttığı bir çok çalışmada görülmüştür.
menthol cigarettes
2) Taahhüt ve Tutarlılık: Yine belki de farkında olmadan etkilendiğimiz ya da kullandığımız zihin kontrol yöntemlerinden bir tanesi taahhüt edilen bir şeyi devam ettirme isteğidir. Birinden ufacıkta olsa bir şey istediğinizde ve yaptığında daha fazlasını isteyebilirsiniz. O kişi tutarlığını devam ettirmek için istediklerinizi büyük ihtimal ile yapmaya devam edecektir. Örnek vermek gerekirse bir restorant rezervasyon yapan müşterilerin aramamasından ve gelmemesinden şikayet ediyordu. Kısa bir araştırmadan sonra telefon açıldığında rezervasyonu yapan bayanın şu cümlesi:”Eğer değişiklik olursa lütfen arayınız” yerine “Planlarınızda bir değişiklik olursa arayacak mısınız?” şeklinde değiştirilince cevap gelmeyen rezervasyon oranı %30′dan %10′a düşmüş. İkinci sorudan sonra verilen taahhütün tutarlılığını sorguladığınıza dikkat edin.
3) Sosyal İspat: Kısaca sosyal ispat, bir şeyi başkaları yapıyor diye yapmak anlamına gelir. Bunun üzerinde onlarca deney yapılmış. Bunlardan en çok bilineni bir kişinin sokakta bir anda yukarı merakla bakması sizin dikkatinizi cezbedip aynı şeyi yapmanızı sağlamazken, 10 kişinin aynı anda bir yere bakıyor olması sizinde aynı hareketi yapma olasılığınızı arttıracaktır. Yani “kabul edilebilir davranış” herkesin yaptığı davranış oluyor. Bu durumda zihinleri kontrol etmek isteyen biri çoğunluğun aynı hareketi yapmasını sağlarsa diğer kişileri de etkileyebilir. Kalabalık olan mekanlara hizmeti çok iyi olmasada gitme istediğimiz en önemli sebeplerinden bir tanesi bu olabilir.
4) Arkadaşının yaptığı iyidir: Bu eğilim arkadaşlarınızın katıldığı yerlere ya da organizasyonlara sizinde katılma eğiliminizdir. ÖZellikle fiziksel olarak çekici olan insanların yaptığı şeyleri bir çok kişi yapmak ister. Bu yüzden bazı kurumlar ilk olarak onları hedefleyerek diğerlerinin harekete geçmesini sağlarlar. Reklamlarda çekici ve ünlü insanların kullanılmasının sebebi de bu olabilir.
5) Otorite Kabulu: Özellikle Türk kültüründe otorite kabul edilen birinin söyledikleri mantıksız bile olsa dinlenir. Tanımadığınız bir iş adamının yanına giderken sizin neleri bildiğiniz çok önemlidir. Hakkında fazla bilginiz yoksa belki dediklerini çok ciddiye almayabilirsiniz. Ancak size daha önceden arkadaşlarınız, medya ya da güvendiğiniz birileri onun hakkında “otorite” olduğun dair bilgi vermişse onun dediklerini dinleme olasılığınız çok daha yüksek olur. Bu yüzden kişilerin konumları ve konumun ne anlama geldiği insanlara çok şey ifade edebilir, doktor, avukat, öğretim üyesi, mühendis gibi.
6) Kıtlık Yaratma: Her hangi bir fırsat ya da ürün ne kadar az bulunabilir olursa o kadar arzulanır olmaktadır. Bu en temel ekonomik kuraldır ve ilişkiler dahil hemen hemen her yerde işlemektedir. Pazarlamacıların kampanyalarında “sınırlı zaman” ya da “stoklarla sınırlıdır” ifadesini kullanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi bu olabilir.
 

Users who are viewing this thread

Top