Kendi becerinize göre nasıl iş bulursunuz? (1 Viewer)

Joined
May 15, 2020
Credits
2,873
Rating - 100%
Bugün bildiklerimi ve edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşacağım. Becerinize uygun bir yurtdışı/içi firmasında veya şirketinde pozisyon bulursunuz onu anlatacağım.

Atıyorum forumdaki X kişisi Y şirketinde kendine uygun gördüğü Z pozisyonuna başvurmak istiyor. İlk öncelikle kullandığı tarayıcıya "Şirketİsmi Jobs veya Şirketİsmi Kariyer" yazmalı. Örneğin "Discord Jobs" https://discord.com/jobs. Veya LinkedIn kullanabilirsiniz. Şahsi tavsiyem LinkedIn'dir.

Gerekliler/Dikkat edilmesi gerekenler:

-
Sahip olmanız gereken beceriler. Z pozisyonlarında sahip olmanız gereken özellikler yazar. Örneğin, "5+ Müşteri Hizmetleri Tecrübesi" o kadar yıllık tecrübeniz yoksa 3-4 yıl olsa da kâfidir.

- 18 yaşından büyük olmalısınız. (Kendinizi büyük biri gibi tanıtırsanız ve başvurunuz kabul olmuşsa maalesef kötü haberim var. Büyük ihtimalle başvurudan sonra görüntülü konuşacağınız bir İşe Alım Uzmanı (Human Resources Specialist) olacaktır. O yüzden yaşınızı kimlikteki doğum tarihine göre doldurun.)

-
Güzel bir CV. Burada uzun uzun anlatmak istemiyorum. Çoğunuz biliyordur. Kullandığınız tarayıcıya "CV nedir? Nasıl yazılır?" yazın çıkar.

-
Güzel bir Coverletter (ön yazı - bazı yerler isteyebilir). Burada uzun uzun anlatmak istemiyorum. Kullandığınız tarayıcıya "Coverletter/ön yazı nedir? Nasıl yazılır?" yazın çıkar.

-
Remote Work. Bazı pozisyonlarda "Remote Work" seçeneği vardır. Bu ne anlama geliyor peki? Çalışmak istediğiniz şirketin Z pozisyonunda "Remote Work" seçeneği varsa uzaktan çalışabaileceğiniz (yurtdışındaki ofise gitgel yapmamanız anlamına geliyor). Bazı pozisyonlarda Remote Work olsa dahi yılda birkaç kere yurtdışındaki ofislerine gelmesini isteyebilirler. Aynısı Türkiye içinde geçerli. Diyelim Muğla'da yaşıyorsunuz ve çalışmak istediğiniz şirketin Türkiye'de de ofisi var, fakat Türkiye ofisleri İstanbul'da. İşte Remote Work burada devreye giriyor. Eğer yurtdışında çalışamayacaksanız Remote Work olmayan pozisyonlara başvurmayın.

-
Yabancı dil. Evet artık ne yazık ki Türkiye'deki çoğu şirketlere bile yabancı diliniz olmadan giremiyorsunuz. Ama şöyle söyleyebilirim; Atıyorum Müşteri Hizmetleri kategorisini seçtiniz (tabi CV ve Coverletter için ingilizceniz gerekli. Bazı şirketler siz hangi ülkedeyseniz o pozisyonuna kendi ülkenizin Müşteri Hizmetleri bölümüne atar. Örneğin Türkiyedesiniz ve Müşteri Hizmetlerine başvurmak istiyorsunuz. Sizi yabancı ülkelerin insanlarıyla değilde sadece Türkiye'deki insanlardan gelen yardım isteklerini gösteriyorlar. Örneğin ben İngilizim sen de Türk bir Müşteri Hizmetleri çalışanısın. Benim açtığım Support isteğiyle İngiliz çalışanlar ilgilenir, gidip sen ilgilenmezsin, sen sadece Türk insanların Support'larından sorumlusundur. Bu bahsettiğim şey her pozisyonda olmaz. Sen Türk'ken gidip sana İngilizlerin Support isteklerine bakacaksın da diyebilirler.

-
Sabır. Evet geldik sabıra. Sizin iş başvurunuza cevap vermeleri uzun sürebilir. Bunun sebebi yoğunluğa veya İşe Alım Uzmanı (Human Resources Specialist)'nın keyfine bağlıdır. Geri dönülmeyilebilirde. Ben bir şirkete başvurduğumda 6 ayda geri dönüldü ve pozisyonun dolduğunu söylediler ve o an aşırı sinirlendim. Beni işe alacaklar ulan diye bir düşünceye kapılmayın sonu hüsranla biter.

Tamamen dürüst olun. Eğer yurtdışına gidemeyecekseniz, başvuracağınız şirkette hangi pozisyonda Remote Work varsa mutlaka onu tercih edin (tabi tecrübenizde olsun).

Bazı siteler sizler için CV ve Coverletter oluşturabiliyor. Çoğu premium o yüzden kendiniz yapmaya çalışın.
 

Users who are viewing this thread

Top