Döküman Kuantum Hacking: Kripto paraların "Kıyamet Günü"

Rating - 0%
Beyler, bugün kullandığınız RSA, ECC veya AES şifrelemelerinin güvenli olmasının tek bir sebebi var: Klasik bilgisayarların (süper bilgisayarlar dahil) çok büyük sayıları çarpanlarına ayırma konusundaki beceriksizliği. Bir RSA-2048 şifresini kırmak normal bir bilgisayarla milyarlarca yıl sürer. Kuantum bilgisayarlar için ise bu sadece dakikalar meselesidir.

1. Klasik Bit vs. Kuantum Kübit​

• Klasik Bit: Ya 0'dır ya da 1. Bir labirentte çıkışı bulmak için her yolu tek tek dener.
  • Kübit (Qubit): "Süperpozisyon" sayesinde aynı anda hem 0 hem 1 olabilir. Labirentin tüm yollarına aynı anda girer ve çıkışı anında bulur.

2. Şimdi Kaydet, Sonra Çöz" (Harvest Now, Decrypt Later)​

Bu, istihbarat servislerinin (NSA, FSB vb.) şu an uyguladığı bir taktiktir.
  • Strateji: Devletler, şu an çözemedikleri şifreli verileri (askeri sırlar, diplomatik yazışmalar) devasa sunucularda depoluyorlar. 5-10 yıl sonra yeterli kübit gücüne sahip bir kuantum bilgisayar yapıldığında, bu verileri geçmişe dönük olarak tek tek açacaklar.

3. Kuantum Sonrası Kriptografi (PQC)​

• Dünya bu tehdide karşı boş durmuyor. Bilim insanları, kuantum bilgisayarların bile çözemeyeceği "Lattice-based" (Kafes tabanlı) matematiksel yapılar üzerinde çalışıyor. NIST (Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü) şu an bu yeni standartları belirliyor.

4. Bitcoin ve Kripto Paralar Ne Olacak?​

• Bitcoin'in kullandığı ECDSA (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm) kuantum saldırılarına karşı tamamen savunmasızdır. Eğer Bitcoin protokolü kuantum dirençli bir algoritmaya güncellenmezse, yeterli güce sahip ilk kuantum bilgisayar sahibi dünyadaki tüm BTC'leri kendi cüzdanına çekebilir.
Özetle: Kuantum bilgisayarlar henüz o kadar güçlü değil (hata payları yüksek), ancak o gün geldiğinde dijital dünyada hiçbir sır saklı kalmayacak

131,446Konular
3,268,211Mesajlar
315,147Kullanıcılar
sgfdsgdsgSon Üye
Üst Alt