Meslek Liseliler İçeriye //B1n0ry (1 Viewer)

Joined
Nov 8, 2018
Credits
4
Rating - 0%
Selam SPY Ailesi, bu yazımı meslek lisesinde okuyan arkadaşlarım için yazıyorum.

Bildiğimiz üzere toplumumuzda "Meslek Liseliler" boş, tembel, bilgisiz vb kelimelere maruz kalıyorlar. Bu durum beni ciddi anlamda rahatsız ediyor.

Tabii ki gerçeklerin önündede kimse duramaz. Maalesef ki bu tür okulların eğitim kalitesi ciddi anlamda düşük.

Ama bu sorun öğrencilerin mi? orası tartışılır. Konuya girmeden önce fazla detaya girmeden kısaca kendi hikayemi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere her insan hayatının belirli dönemlerinde kırılma noktaları yaşar. Yaşadıkları kırılma noktları ile hayatlarına farklı yönler verirler.

Ben Teknik Lise mezunuyum. Hayatımda yaptığım en iyi tercihim diyemem ama bana kattıkları, inanın hayat bakışımı değiştirdi.

Liseye başladığım ilk yıllar gel zaman git zaman bir çok arkadaşım gittiğim okulun adını duyunca bana üstten bakıyordu. Aile çevresi ise derslerimi bile sormuyordu. Nasıl olsa meslek liseli en fazla ne olabilir ki hissiyatını tüm yakınlarımdan ciddi anlamda hissediyordum.

Bu gerçekten zamanla benim için utanç kaynağına dönüşmüştü. Eski arkadaşlarımı yolda gördüğümde ya da gittiğimiz aile misafirliklerinde okulumun adını söylemek, derslerimin süper olduğu halde okul hakkında konuşmaktan utanır olmuştum. İnsanların bakışlarından adeta kaçar olmuştum. Ergenliğin verdiği psikolojiylede bu durum cidden benim için zor bir hal almaya başlamıştı. Bu olay derslerimi de etkilemeye başlamıştı. Nasıl olsa benden birşey olmaz, boşuna okuyorum düşünceleri dolanıyordu aklımda.

Gel zaman git zaman okulda geliştirdiğimiz bir projeyi, bir öğretmenim Avrupa Birliği programına sundu ve projemiz büyük bir ilgi gördü. Projemiz sayesinde X bir ülkede Türkiyeyi temsil etmeye hak kazanmıştık. Ödül olarak bizlere X ülkedeki bazı firmlarda ve araştırma okullarında seminerler, çeşitli eğitimler ve orada gideceğimiz okuldaki öğrenciler ile ortak çalışma fırsatı sunmuşlardı.

İlk kez kendimi başarmış ve insanlar okul konusunu açtığında utanmadan yüzlerine bakmaya başlamıştım.

Orada Katolik bir Mesleki eğitim veren yatılı okulda kalmıştık. Gel zaman git zaman dikkatimi çeken bazı olaylar yaşamaya başlamıştım.

Mesleki eğitim gören katolik okulundaki öğrenciler toplum tarafından saygı görüyordu, kimse kimseye üstten bakmıyor herkes kendini nasıl daha fazla geliştirebilirim diye düzenli bir şekilde çalışıyordu.

Orada yakın bir arkadaşlık kurmuştum, Y kişisi beni ailesi ile tanıştırmıştı. Çat pat ingilizcem ile konuşmaya çalışmıştım. Kısa bir sohbet etmiştik kendileriyle ve bana okuduğum bölümü sorduklarında ilk kez utanmadan söylemiştim. Aldığım tepki beni çok şaşırtmıştı ilk kez birisi meslek lisesinde okuduğum için beni takdir etmişti. Bu olay gerçekten beni çok etkilemişti.

Gel zaman git zaman Türkiye'ye döndük. Ben eski ben değildim, eskisinden daha çok ders çalışıyor ve kendimi önemli bir olayın parçası gibi hissediyordum.O gün bu gündürde ne çalışmayı ne de okumayı bırakmadım.

Aileniz, arkadaşlarınız ve hatta öğretmenleriniz bile sizlerden vazgeçebilir. Sizi önemsiz birisi gibi görebilir. Herşeyden önce siz kendinize ne kadar önemli biri olduğunuzu hissettirin.

Şuan eğitimime devam ediyor ve aynı zamanda yazılım sektöründe çalışıyorum. Üstten bakan çoğu arkadaşımın ise işi gücü yok.

Bu ülkede kaliteli eğitim verilse meslek liseleri puanları en üst sıralarda olur. Matematiğin ve fen'in düzgün verildiği bir meslek lisesi, bilim ve teknolojide ülkemizi ileriye taşayacak sağlam adımlar atacak bireyler yetiştirebilir.

Yine biliyorum ki burası Türkiye. Burada kimse suçu kendisinde aramaz. Eğitim sistemi kötü diyen öğretmenlerle dolu bu ülke.

Eğitim sistemi X, Y veya Z kişisinin başa gelmesiyle onun bunun milli eğitim bakanı zart-zurt olmasıyla alakası yok. Bunu beklemeyede zamanımız yok. 1,3 Milyonluk Estonya bile bugün bizi bilişim girişimleri adı altında ülkeye soktukları döviz sayısı ile bizimkini geçiyorsa hiç vaktimiz yok demektir.

Öğretmenlerin öğrencilerine kaliteli eğitim verebilme duygusu olacak. Buda ancak vicdanlı bireylerle gerçekleştebilir diye düşünüyorum.

Siz siz olun sürekli çalışın ve kendinizi önemli bir konunun bir parçası hissedin.

Çok konuştum biliyorum ama bu konu beni cidden rahatsız ediyordu. Burada olan bir meslek liseli arkadaşımın fikirlerini değiştirmesinde yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

Zincirlerinizi kırmanız ve daha iyi bir dünya için çalışmanız dileğiyle.

sürç-i lisan ettiysek affola
 
Joined
Feb 20, 2019
Credits
0
Rating - 0%
Mesleksiz hayat olmaz koçum Almanya da Hauptschule bile bitirenler Schneider gibi meslekleri yapabiliyor. Meslek liseleri bizim ülkemizde kötü gibi görünüyor sadece
 

Users who are viewing this thread

Top