Network File System Nedir?

Network File System (NFS) Nedir? Dosya paylaşımında uzman bir protokoldür. Birden fazla olan dosyaların birlikte çalışmaları için izin sağlar. Yani şu şekilde çalışır; NFS...

Network File System (NFS) Nedir?

Dosya paylaşımında uzman bir protokoldür. Birden fazla olan dosyaların birlikte çalışmaları için izin sağlar. Yani şu şekilde çalışır;

NFS sunucu bir Windows NT sunucuda ve NFS yazılımı bir Unix makinesinde çalıştığını varsayalım. NFS sırası gelince Unix tarafından kullanılabilen Unix'te bulunan dosyaların saklanması için Windows NT sunucusunda RAM'ın bölüm vermesine izin verir.

Windows NT ve Unix dosyalarının sistem bilgileri birbirinden farklı olsa da (büyük/küçük harf, dosya adı, güvenlik, şifreleme vs.), hem Unix hem de NT kullanıcıları bu sistemlerinde bulunan dosyaları kendi dosyalarını bu sistemle birbirlerine bağlayabilir ve buradan kendi dosyalarına erişebilirler.

Network File System Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Arkadaşlar aslında çok fazla avantajı vardır. Ama örnek vermek gerekirse şu örnekler verilebilir;

1. Bir işletmede tüm çalışanların tek bilgisayar üzerindeki ayni disk alanını paylaşmaları
2. NFS'in NIS'la birlikte kullanılmasıyla birlikte bir kullanıcı herhangi bir makinaya girip diğer dosya yapılarını inceleyip bunlarla birlikte çalışabilir.
3. Veri paylaşımı sayesinde alandan büyük bir şekilde tasarruf edilir. Çünkü tüm veriler ortak bir diskte ve sunucuda toplanır. Yani daha az yoğunluk daha çok tasarruf demektir.
4. Bir sunucuda yapılan değişiklik her sunucuda yapılmış gibi etkili olur. Yani bir sunucuya lazım olan bir dosya indirildiğinde bu dosya tüm sunuculara gidecektir. Hem zamandan tasarruf hem de işten daha ne isteyelim

Network File System'in Yardımcı Protokolleri Nelerdir?

Network File System (NFS) bu protokollerin birleşmesiyle oluşmutur. Peki kaç farklı protokol vardır. Arkadaşlar NFS'yi oluşturan protokol sayısı dörttür. Peki bunlar nelerdir?

NFS'nin çalışmasını sağlayan dört protokol şunlardır;

*NFS*
*Mountd*
*NSM (Ağ Durum Ekranı)*
*NLM (Ağ Kilit Yöneticisi)*

Hadi gelin inceleyelim...

NFS

Temel protokol olup dosya yaratma, arama, okuma gibi işleri yapmasına izin verir. Güvenirlik ve dosya istatisliklerini yöneten protokoldür

Mountd

Çıkarılan dosyaların NFS'yle erişimlerini sağlamakla sorumlu olan yardımcı protokoldür. 'mount' ve 'umount' gibi istekleri alan sunucuya çıkarılan dosya dizgelerinin bilgilerini tutmakla görevlidir.

NSM (Ağ Durum Ekranı)

Bir makinanın sunucuyla istemci arasındaki durumu belirlemek için ağ yollarını izleyip kontrol eden yardımcı protokoldür.

NLM (Ağ Kilit Yöneticisi)

Aynı anda farklı kullanıcıların verileri değiştirmemeleri için bu protokol kullanılır. Yani dizini kilitler işlem birden fazla işlem yapılmaz hale getirir. Hangi dosyaların kullanıldığını bilir ve NSM protokolüyle kullanıcının işleme ne zaman başladığını analiz eder. NSM burada her kullanıcını kilidini vermeden önce açık bırakır ve NLM'ye yönlendirir.

Arkadaşlar konuyu anlatırken konuda değinmediğimiz şeyler oldu. Fakat Network File System (NSF) bunlara bağlı olduğundan bunları da açıklamak zorundayım. Peki onlar nedir?

**Windows NT]**
**Network Information System (NIS)**

Hadi gelin bunlara da değinelim.

Windows NT Nedir?

Windows NT, Microsoft tarafından DOS tabanlı işletim sistemlerinin yerini alaması için ve eksiklerini kapatıp geliştirilen, bir işletim sistemidir. DOS üzerine çıkan yapısı ve modern bir işletim sisteminin sahip olması gerekmekteyken bu özelliklere sahip olmaması nedeniyle yeni bir işletim sistemi çekirdeği geliştirilmiştir. Windows NT, 32-bit, "multi-tasking" işletim sistemi özellikleriyle gelişmiş bilgisayar ve sunucuları hedefine alan yazılımdır. NT kısaltması "New Technology" (Yeni Teknoloji)anlamına gelmektedir. Tabi bu arkadaşın çıkması uzun sürdüğünden bazı insanlar NT kısaltmasıyla dalga geçmişlerdir Hatta "New Technology" yerine "Not Today" demişlerdir. O zamanlar ben olsam herhalde ben de derdim

Network Information System (NIS) Nedir?

Network Information, önemli bilgileri belgelememize, bilgilerin nerede olduğunu görsel bir şekilde görmemize ve nasıl çalıştığını öğrenmemize yardım eder. Kısaca böyle denebilir. Ayrıntılı bilgi veremiyorum bilgim bu kadar
(alıntıdır)
Bir teşekkür atmayı unutmayın lütfen :)

131,915Konular
3,272,588Mesajlar
316,536Kullanıcılar
hahakralixSon Üye
Üst Alt