Sürü psikolojisi ile sosyal mühendisliğin ilişkisi (1 Viewer)

Joined
Feb 13, 2020
Credits
0
Rating - 0%
Sürü psikolojisini hemen hemen hepimiz biliyoruz ama hepimiz farkında olmadan uyguluyoruz.


Nedir bu sürü psikolojisi?
Lafı uzatmadan söyleyecek olursak , bir kişinin nerede çoğunluk görüyorsa oraya yönelmesidir. Bu çoğunluk tek bir kişiyi liderleri kabul edip onun yaptığını yaparlar.
Buna koyunları örnek gösterebiliriz. Içlerinde alfa karakterli bir koyunu seçip onun gittiği yere giderler.

"YA GÜZEL KARDEŞİM SADEDE GEL"
Dediğinizi duyar gibi oldum.

Sosyal Mühendislikle ne alakası var?

Aslında çok alakası var.Belirttiğim gibi, çoğunluk neredeyse geri kalanıda oradadır. Yani kötü niyetli bir kişi bu yolu kullanarak planlarını harekete geçirebilir.Bilgilerinizi kullanabilir,hesabınızı çalabilir,bir şey indirtebilir yani akliniza ne geliyorsa çoğunu ikna olduğunuz için yaparsınız.Günlük hayatta çoğumuz bir şey alırken,indirirken vs. Çoğunluğun tercih ettiği şeyleri yaparız.

"Pelinsu: Ayşe kız bu şu aralar çok modaaa..
Ayşe: Moda olduğunu nereden çıkarttın?
Pelinsu: Herkes giyiyor ya çok yakışıyor."

Evet dostlarım çoğumuzun düştüğü bir durumdur burada ki örnek. Aslında bu ürünleri çıkaran firmalar belirli bir para karşılığı ağzı yüzü düzgün yakışıklı veya güzel statüsünde ki kişileri kullanarak sosyal medya aracılığıyla milyonlarca kişiye yeni çıkardığı ürünleri gösteriyor.Haliyle bu ürünler ve fotoğraflar çoğaldıkça insanlar onlara özeniyor. Insanlar ünlü kişilerin , bahsettigim güzel ya da yakışıklı statusunde yer alan kişilerin yaptıklarını yaparlar onlara özenirler ve firmalar da bu kişileri kullanıp daha çok gelir elde etmeyi amaçlar. Bu da bir satış stratejisidir,sosyal mühendisliktir arkadaşlar.
Örneklere devam edelim:
Çevrenizde ki arkadaşlarınız sigara kullanıyor ve bir gün size bir teklifte bulundular.


"Ahmet : Mehmet bi denesene bi kereden bir şey olmaz.
Veli: bişey olmaz mehmet korkma "


Işte şimdi o soğuk terler akmaya başladı Çünkü kendinizi şartlandırdınız. Ya sigarayı içip arkadaş ortamına devam edeceksiniz ya da Içmeyerek arkadaş ortamına veda edeceksiniz. Mecburen bizim zavallı Mehmet de içmiş. Aslında Ahmetin cümlesinde bir kelime oyunu yatıyor fark ettiniz mi?

Evet muhtemelen farkettiniz. "Bir kereden bir şey olmaz."

Bu cümleyi aslında siz kafanızda kuruyorsunuz " Bir kereden bir şey olmaz alt tarafi tadina bakacağım" diye ama bu kişi bunu bildiğinden süreci hızlandırmak adına bu psikolojik taktiği uyguluyor ve sizin düşünmeye fırsatınız olmadan sigarayı uzatıyor.

Insanlık kendi gibi olmayı bıraktı başkaları gibi olmaya çalışıyor!

Kimse istediği gibi gülüp eğlenmiyor,başkaları gülüp eğlendiği için kendisini eğlendirmeye çalışıyor.
 

Users who are viewing this thread

Top