Veri Yedeklemede Mimarileri: NAS ve SAN! (1 Viewer)

Joined
Sep 26, 2016
Credits
0
Rating - 0%
Varolan verilerimizi makinenin üzerinde takılı olan diskler haricinde merkezi bir yerde saklamak istediğimizde aklımıza iki adet çözüm gelmektedir. Birinci çözüm NAS (Network Attached Storage), ikinci çözüm ise SAN (Storage Area Network) olarak adlandırılır.

NAS (Network Attached Storage)
Network Attached Storage, Novell in ilk dosya paylaşım sistemi olan NetWare Server işletim sistemi ve NCP protokolü ile beraber 1983 yılında ortaya çıktı.

UNIX dünyasında, Storage alanının network terminalleriyle beraber paylaşımı için Sun Microsystem’lerin NFS’si 1984 de yayınlandı.

3Com’un 3Server’ı ve 3+Share yazılımı, şirket hedefinin 1985’den 1990’a uzanan ilk dilimi ve açık sistem sunucuları için ilk inşa amaçlarıydı. 3Com ve Microsoft daha büyük Pazar payı için LAN Manager yazılımı ve protokolü geliştirecekti. Novell, IBM ve SUN gibi bir kaç firma dedicated file serverlar geliştirdi. 3Com ve Microsoft, bu firmaların file serverlarının başarılarından esinlendi.

3Server, ilk firmalar desktop işletim sistemleri için bir NAS dedicated inşa ediyorken, UNIX pazarında kullanım için dedicated NFS Server olarak Auspex Sistemleri geliştirildi.Bir grup Auspex mühendisi Network amaçlarına entegreli bir Filer yaratmak için ayrıldılar, satışı ilk 1990 larda NAS arrays patenti ile başladı, hem Windows hem de UNIX i destekledi.2000 lerin başında, Cluster yapılmış NAS yapılarında tek bir Filer çözümlerine bir dizi alternatif çözümler ortaya çıkarıldı; Spinnaker Networks (Network Appliance tarafından elde edildi), Exanet, IBRIX, Isilon, PolyServer bunlara bir kaç örnektir. NAS cihazı aslında LAN’a bağlı yüksek erişim hızında depolama yapabilen bir dosya sunucusudur. Genel kullanım için oluşturulmuş olan işletim sistemi, NAS cihazlarında sadece dosya paylaşımıyla ilgili işlemleri yapabilmek için sadeleştirilmiş, dosya I/O ‘ları (input/output) gerekli protokoller eklenmiş ve bu iş için optimize edilmiştir. NAS Server olarak da adlandırılan bu cihazlara her ne kadar sonuna “Server” ibaresi ekleniş olsa da yanılıp veri depolayıp paylaşıma açmaktan daha başka özellikler (DNS Server, DHCP Server) kazandırmak mümkün değildir.

NAS, eğer RAID ve Clustering yapısını sağlıyorsa dataya ulaşımın potensiyeli yüksektir. "Microsoft Failover Cluster" , hizmet ve uygulamaların kullanılabilirliğini artırmak için birlikte çalışan bağımsız bilgisayarların oluşturduğu bir gruptur. Kümelenmiş sunucular (Cluster Servers adı verilir) fiziksel kablolarla ve yazılımlarla bağlanır. Sunuculardan biri başarısız olursa, başka bir sunucu Failover adı verilen bir işlem sayesinde hizmet sunmaya başlar.

Failover Cluster yapılandırmalarını doğrulamak, kümeleri oluşturup yönetmek ve Windows Server® 2003 çalıştıran bir kümeden belirli ayarları Windows Server® 2008 işletim sistemini çalıştıran bir kümeye geçirmek için, bir Microsoft Management Console (MMC) ek bileşeni olan Failover Cluster’ını kullanabilirsiniz.Windows Server 2008 işletim sisteminde, Clusterlarda (daha önceleri sunucu kümeleri denilmekteydi) yapılan geliştirmelerde, kümeleri basitleştirmek, daha güvenli hale getirmek ve küme tutarlılığını artırmak amaçlanmıştır. Küme kurulumu ve yönetimi daha kolaydır. Yük devretme kümesinin depolama alanıyla iletişim kurma olanağı bulunduğundan, kümelerde güvenlik ve ağ özellikleri geliştirilmiştir.Failover Cluster özelliği Windows Server 2008 Enterprise ve Windows Server 2008 Datacenter işletim sistemlerinde bulunur. Windows Server 2008 Standard veya Windows Web Server 2008 işletim sistemlerinde bulunmaz.

Depolama birimi için aygıt denetleyicileri veya uygun bağdaştırıcılar: Seri Bağlantılı SCSI veya Fiber Kanal için: Seri Bağlantılı SCSI veya Fiber Kanal kullanıyorsanız, tüm cluster sunucularda, cluster depolama birimine ayrılan yığın depolama aygıtı denetleyicilerinin aynı olması gerekir. Ayrıca aynı ürün yazılımı sürümünü kullanmaları da gerekir.

Not: Windows Server 2008 ile, depolama aygıtını kümelenmiş sunuculara bağlamak için paralel SCSI kullanamazsınız. iSCSI için: iSCSI kullanıyorsanız, cluster yapılmış her sunucunun cluster depolama aygıtına ayrılmış bir veya daha fazla ağ bağdaştırıcısı veya ana bilgisayar veri yolu bağdaştırıcısı olması gerekir. iSCSI için kullandığınız ağ, ağ iletişimi için kullanılamaz. Tüm kümelenmiş sunucularda, iSCSI depolama aygıtı hedefine bağlanmak için kullandığınız ağ bağdaştırıcılarının aynı olması gerekir ve Gigabit Ethernet veya üzerinin kullanılması önerilir.iSCSI tarafından desteklenmediğinden, iSCSI için grup halinde ağ bağdaştırıcıları kullanamazsınız.Depolama Alanı: Windows Server 2008 ile uyumlu bir depolama alanı kullanmanız gerekir.Çoğu durumda, depolama alanının donanım düzeyinde yapılandırılmış birden fazla, ayrı disk (LUN – Logical Unit Number) içermesi gerekir. Bazı kümeler için, bir disk tanık disk görevi görür. Diğer diskler cluster yapılmış hizmet veya uygulamalar için gerekli dosyaları içerir. Depolama alanı gereksinimleri aşağıdaki gibidir:



Failover clusterda bulunan yerel disk desteğini kullanmak için dinamik disk değil, basic diskler kullanın.


Disk bölümlerini NTFS ile biçimlendirmeniz önerilir (tanık disk için bölümün NTFS olması gerekir).


Disk bölümleme stili için, ana önyükleme kaydı (MBR) veya GUID bölümleme tablosunu (GPT) kullanabilirsiniz.
 

Users who are viewing this thread

Top