xss nedir - açığı bulma anlatım (1 Viewer)

Joined
Aug 17, 2016
Credits
0
Rating - 0%
Bölüm 1 - xss Nedir?

“CSS” olarak da bilinen “xss”( Cascading Style Sheets ile karıştırılan Cross Site Scripting) web uygulamalarında sıklıkla karşılaşılan bir açıktır. xss saldırgana kötü niyetli kodlar eklemesine imkan tanımaktadır. xss saldırılarının birçok çeşidi mevcuttur. Şimdi ben burada en çok kullanılan 3 tanesi üzerinde duracağım.

Bahsetmek istediğim ilk saldırı turu URL xss’dir. Bu yöntem xss’in sayfada kalmayacağı anlamına gelir. Bu durumda xss, sadece kodu alıp “submit” ettiğimizde çalışacaktır. Bunu kendi lehimize nasıl kullanırız bundan daha çok bahsedeceğiz.

İkinci saldırı girdi alanlarındadır. Datayı nereye eklerseniz ekleyin çoğunlukla xss olur. Örnek olarak bir arama motoru kullanarak bir site bulduk. Arama kutucuğuna “hacker” diye yazın ve aratın. Sayfa yüklendiğinde eğer derse ki; “hacker” için 100 sonuç bulundu, veriyi sayfada gösterdiğini göreceksiniz. Şimdi ya kodu çalıştırırsak? Bu saldırıda PHP kodu çalıştırmak mümkün değildir ancak HTML ve JavaScript kodlarını çalıştırmak mümkündür. Bu arada bu yönteme dikkat edin sunucuda kalmayacaktır.

Üçüncü saldırı yöntemi; bu yöntem ile kodu ilave edebilirsiniz ve kod sitede kalıcı olacaktır.
PHP ve HTML çalıştırıp çalıştıramayacağımıza bağlı olan iki çeşit kodumuz var. Eğer PHP’yi enjekte edersek aynı HTML’yi de enjekte edebiliriz. Bu tarz saldırılar genellikle blog’larda ve profillerde bulunur. Forumlar ise çoğu yerine veri ekleyebildiğiniz ve verilerin eklenilen yerde kaldığı alanlardır. HTML, PHP’den çok farklıdır. HTML bilgisayarınıza “download” edilir ve tarayıcınızda bunu çözümler ( bu nedenle sayfa kaynakları görüntülenebilir). PHP ile de kod, scriptin barındırıldığı sunucu üzerinde çözümlenir, daha sonra veri tarayıcıya geri gönderilir. PHP enjeksiyon için bu durum çok nadirdir. Not: PHP kod asla HTML sayfaya enjekte edilemez.


Bölüm 2 - xss Açıklarını Bulma

Bu açıkları bulabilmek için Blog’ları, Forum’ları, Shoutbox’ları, yorum kutularını ve arama kutucuklarını deneyerek başlayabilirsiniz. Aslında burada bahsedilenlerden daha fazla örnek vermek mümkündür.

Google Dork’ları daha kolay bulmak için kullanılabilir. Örnek olarak google.com girerek inurl:”search.php?q=” yazabilirsiniz. Simdi bu bulunabilen çok genel bir sayfadır ve birçok sonuç elde edebilirsiniz. Daha fazla saldırı bulabilmek için diğer bolüme geçin.

Aynı zamanda çoğu sitenin xss açığı bulunduğunu unutmayın ve bunu bulabilmek için sadece iyi bir göz ve birazda filtrelemeye nasıl bypass yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmak yeterlidir.
 

Users who are viewing this thread

Top