Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Joseph Goebbels'in manipülasyon üzerine sözlerinden bahsedeceğim. Başlıktan da anlayabileceğimiz gibi Goebbels propagandada çığır açmış bir adamdır. Almanya düşüşün eşiğindeyken başlattığı topyekün savaşın da mimarı olarak bilinir. Peki Goebbels ne yapmıştı ve nasıl yapmıştı? Şimdi beraber inceleyelim.
1-"Yalan söyleyin, mutlaka inanan çıkacaktır. Olmazsa, yalana devam edin."
bkz. Joseph Goebbels'in bulunduğu ortamdaki (yanlış hatırlamıyorsam) kameramanın yahudi olduğunu öğrendiğinde kameraya yansıyan o bakışı;

2-" Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona o kadar fazla inanırlar."
Evet, insan beyni gerçekten de böyle çalışır. Bir dersi öğrenen iki öğrenciyi ele alalım, bir video izleyen mi başarılı olur yoksa konu hakkında birçok video izleyen, terimlere aşina olan mı? Özdeş öğrencilerse tabi ki de 2. , çünkü artık konuyu belli bir noktadan sonra zaten yalayıp yutmuş olacaktır. Hele bu konuşaşalı ve uzun, anlaşılması güç edebi saçmalıklardan değil de radikal ve anlaşılır telkinlerden oluşuyorsa. Cümlelerinizi en aptal kişinin anlayabileceği düzeye indirmiş olmanız gerekir.

3- "Halk büyük yalanlara küçük yalanlara göre daha çabuk inanır. "
Goebbels'in yaptığı da buydu. İnsanların "übermenschen" fantezisine körü körüne bağlanmasını sağlamak için gerek dini gerek milli değerleri sömürmüştü. Etik midir konusunu size bırakıyorum arkadaşlar ama bunlar tarihin öğretileridir ve tamamen gerçektir. Korunur musunuz yoksa kötüye mi kullanırsınız size kalmış. Ama önermiyorum. Bence fani dünya için değmez ama konudan uzaklaşmayalım devam edelim
Adamın tipinden belli oluyor şeytanın avukatlığını yaptığı XD

4- "Asla rakibinizin üstün bir yanı olduğunu kabul etmeyin."
Davranışlarınız düşüncelerinize göre şekillenir. Rakibine saygı duyan ve gerektiğinde lafı dolandıran abidik gubidik biri olursanız bu radikalliğin ve sarhoş edici gücün etkisi halk üzerinde daha az olacaktır ve sizden şüphe edeceklerdir. Şüpheye yer vermemelisiniz.

5- "Sadece rakibinize odaklanın ve kötü giden her şeyin suçunu onun üzerine yıkın."
Bu da kulağa hoş gelmese de neredeyse her diktatör tarafından kullanılan bir tekniktir. O dönemin Almanya'sının (III. Reich) günah keçileri yahudiler olmuştur.

6- "Bana vicdansız bir medya verin, size bilinçsiz bir halk sunayım."
Derin. Yorumu size bırakıyorum.

7- "Önemli olan aydınlar değil kitlelerdir çünkü onları kandırmak kolaydır."
Bir diktatörün yükselişinde altta ezilenlerin yanında hep gazetecilerin ve okumuş etmiş kişilerin bulunmasına şaşırmamalı.
Önerileriniz varsa ya da benzer içerikler gelmesini istiyorsanız yorum kısmında belirtebilirsiniz
[/REPLYANDTHANKS]
1-"Yalan söyleyin, mutlaka inanan çıkacaktır. Olmazsa, yalana devam edin."
bkz. Joseph Goebbels'in bulunduğu ortamdaki (yanlış hatırlamıyorsam) kameramanın yahudi olduğunu öğrendiğinde kameraya yansıyan o bakışı;

2-" Bir şeyi ne kadar uzun süre tekrarlarsanız, insanlar ona o kadar fazla inanırlar."
Evet, insan beyni gerçekten de böyle çalışır. Bir dersi öğrenen iki öğrenciyi ele alalım, bir video izleyen mi başarılı olur yoksa konu hakkında birçok video izleyen, terimlere aşina olan mı? Özdeş öğrencilerse tabi ki de 2. , çünkü artık konuyu belli bir noktadan sonra zaten yalayıp yutmuş olacaktır. Hele bu konu

3- "Halk büyük yalanlara küçük yalanlara göre daha çabuk inanır. "
Goebbels'in yaptığı da buydu. İnsanların "übermenschen" fantezisine körü körüne bağlanmasını sağlamak için gerek dini gerek milli değerleri sömürmüştü. Etik midir konusunu size bırakıyorum arkadaşlar ama bunlar tarihin öğretileridir ve tamamen gerçektir. Korunur musunuz yoksa kötüye mi kullanırsınız size kalmış. Ama önermiyorum. Bence fani dünya için değmez ama konudan uzaklaşmayalım devam edelim
Adamın tipinden belli oluyor şeytanın avukatlığını yaptığı XD

4- "Asla rakibinizin üstün bir yanı olduğunu kabul etmeyin."
Davranışlarınız düşüncelerinize göre şekillenir. Rakibine saygı duyan ve gerektiğinde lafı dolandıran abidik gubidik biri olursanız bu radikalliğin ve sarhoş edici gücün etkisi halk üzerinde daha az olacaktır ve sizden şüphe edeceklerdir. Şüpheye yer vermemelisiniz.

5- "Sadece rakibinize odaklanın ve kötü giden her şeyin suçunu onun üzerine yıkın."
Bu da kulağa hoş gelmese de neredeyse her diktatör tarafından kullanılan bir tekniktir. O dönemin Almanya'sının (III. Reich) günah keçileri yahudiler olmuştur.

6- "Bana vicdansız bir medya verin, size bilinçsiz bir halk sunayım."
Derin. Yorumu size bırakıyorum.

7- "Önemli olan aydınlar değil kitlelerdir çünkü onları kandırmak kolaydır."
Bir diktatörün yükselişinde altta ezilenlerin yanında hep gazetecilerin ve okumuş etmiş kişilerin bulunmasına şaşırmamalı.
Önerileriniz varsa ya da benzer içerikler gelmesini istiyorsanız yorum kısmında belirtebilirsiniz
Moderatörün son düzenlenenleri: