Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0 ve 1 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiysen hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linkten en baştan okuyarak gelmelisin.
C# - Nedir ? Kurulum - Başlangıç { 0 }
C# - Proje Oluşturma / Integer { 1 }
Bu derste String veri tipinde değişken tanımlama, kullanımı vb. konuları anlatacağım. Kısaca önceki konudan alıntılayarak String nasıldır ?
String veri tipinden değişken tanımlarken içerisine sayı ve metin(text) atayabiliriz. Şurayı karıştırmayalım içerisine atayacağımız sayı ile işlem yapamayız! Çünkü o metindir. Bölme çarpma vb. işlemler gerçekleştiremeyiz!
Alt tarafta yapılan anlatımlar Console uygulaması ile yapılmaktadır, Nereden oluşturulduğunu bilmiyorsanız 1. konuyu inceleyin!
String değişkeni nasıl tanımlanır ?
Aşağıdaki gibi ornek adında bir değişken tanımladım ve içerisine "Harvest" Texti atadım.
Burada tek satırda birden fazla birbirinden farklı değişken tanımladım. Bu şekilde fazladan tanımlayabilirsiniz, alt alta tekrar yazmanıza gerek yok.
Dikkat etmeniz gereken yer her tanımlamadan sonra araya virgül koymaktır.
Tanımladığımız değişkenleri ekrana yazdırmak için bu kodları kullandım ve ekran çıktısını aldım.
C# - Nedir ? Kurulum - Başlangıç { 0 }
C# - Proje Oluşturma / Integer { 1 }
Bu derste String veri tipinde değişken tanımlama, kullanımı vb. konuları anlatacağım. Kısaca önceki konudan alıntılayarak String nasıldır ?
String veri tipinden değişken tanımlarken içerisine sayı ve metin(text) atayabiliriz. Şurayı karıştırmayalım içerisine atayacağımız sayı ile işlem yapamayız! Çünkü o metindir. Bölme çarpma vb. işlemler gerçekleştiremeyiz!
Alt tarafta yapılan anlatımlar Console uygulaması ile yapılmaktadır, Nereden oluşturulduğunu bilmiyorsanız 1. konuyu inceleyin!
String değişkeni nasıl tanımlanır ?
Aşağıdaki gibi ornek adında bir değişken tanımladım ve içerisine "Harvest" Texti atadım.
Kod:
string ornek = "Harvest";
Burada tek satırda birden fazla birbirinden farklı değişken tanımladım. Bu şekilde fazladan tanımlayabilirsiniz, alt alta tekrar yazmanıza gerek yok.
Dikkat etmeniz gereken yer her tanımlamadan sonra araya virgül koymaktır.
Kod:
string ornek = "Bir", ornek2 = "İki", ornek3 = "Üç";
Kod:
Console.WriteLine(ornek);
Console.WriteLine(ornek2);
Console.WriteLine(ornek3);
Console.Read();
Bu yaptıklarımızdan sonra kodlar ve çıktı böyle olması gerek ;
( Benim DOS'ta sıkıntı var Türkçe karakterler bozuk görüntülendiği için görüntülü anlatımlarda Türkçe karakter kullanmıyorum )
Şimdi String üzerinden yapılabilecek işlemleri göreceğiz.
.Trim() : Verilen ifadenin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimEnd() : Verilen ifadenin sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimStart() : Verilen ifadenin başındaki boşlukları kaldırır.
Hemen uygulamaya geçelim.
String ile bir değişken tanımlıyorum ve içerisine boşluk bırakarak " www.spyhackerz.com " atıyorum.
Ardından değişkenimizin adını yazıp sonuna .Trim(), .TrimEnd() veya .TrimStart() ekleyerek sonucu görebilirsiniz. Ben örneği .Trim() üzerinden göstereceğim.
Gördüğünüz üzere baştaki ve sondaki boşlukları otomatik olarak sildi;
.Lenght : Geçerli olan metnin karakter sayısını alır.
( Metin içerisinde ki her bir boşluğu karakter sayısına ekler )
Başına bir boşluk atarak değişken tanımladım.
Ardından .Lenght fonksiyonunu kullanarak ekrana kaç karakter olduğunu yazdıralım.
( Benim DOS'ta sıkıntı var Türkçe karakterler bozuk görüntülendiği için görüntülü anlatımlarda Türkçe karakter kullanmıyorum )
Şimdi String üzerinden yapılabilecek işlemleri göreceğiz.
.Trim() : Verilen ifadenin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimEnd() : Verilen ifadenin sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimStart() : Verilen ifadenin başındaki boşlukları kaldırır.
Hemen uygulamaya geçelim.
String ile bir değişken tanımlıyorum ve içerisine boşluk bırakarak " www.spyhackerz.com " atıyorum.
Kod:
string ornek = " www.spyhackerz.com ";
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Trim());
.Lenght : Geçerli olan metnin karakter sayısını alır.
( Metin içerisinde ki her bir boşluğu karakter sayısına ekler )
Başına bir boşluk atarak değişken tanımladım.
Kod:
string ornek = " www.spyhackerz.com";
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Lenght);
Console.Read();
Sonuç olarak bize 19 karakter verdi fakat aslında www.spyhackerz.com 18 karakter, gördüğünüz gibi baştaki bıraktığımız 1 adet boşluğu da saydı.
.Remove() : Belirtilen karakter sayısından sonraki karakterlerin veya belirtilen kadar karakteri siler.
Kod:
string ornek = "www.spyhackerz.com";
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(15));
Console.Read();
Şimdi belli aralıkları sildireceğiz burası biraz karışık iyi okuyun iyi anlayın. Şimdi kodlamada ornek değişkenine www.spyhackerz.com metinini atadım. Bu metin toplamda 18 karakter. ornek.Remove yerinde başta kaç yazarsanız toplam karakter sayısından onu eksiltir. Biz oraya 4 yazdık 4'ten sonra spyhackerz.com olarak gözüküyor yani 14 karakter. 4'ten sonra silmek istediğiniz karakterin sayısını 4'ten başlayarak sayacaksınız. Çünkü biz başta 4 eksilttik ve 14 karakter kaldı. 14'ü baştan sayarak hesaplanacak.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(4, 10));
Console.Read();
.Substring() : Bir ifadeden başka bir ifade elde etmek için kullanılır.
tanımladığım değişkenin içindeki metinden sadece spyhackerz yazan bölümünü almak için karakter sayıların belirterek ekrana yazdırdım. Karakter alma/yazdırma işleminde karakter sayısını belirtirken yukarıdaki aynı sistematik kullanılır.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Substring(4, 10));
Console.Read();
Yaptıklarımızla ilgili kısa ve öz bir örnek yapalım
Ben bir değişkeni ekrana yazdırırken yarısını yazdırmak istiyorum. Adımları dikkatlice okuyup anlayın!
Değişkenimi tanımladım.
Kod:
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(0, ornek.Lenght/2));
Son olarak belirlediğimiz değişkenin içerisine metin eklemeyi görelim.
Bir değişken tanımladım ve Spy yaptım yani eksik
Kod:
string ornek = "Spy";
Kod:
ornek = ornek + "Hackerz";
Console.Read();
Aynı işlemi iki farklı değişken ile yapmayı ve ekstra metin eklemeyi görelim.
İlk olarak 3 adet farklı değişken tanımlıyorum. Neden sonuc değişkenini tanımladın diye sorarsanız. İki değişkeninin sonucunu bir değişkene aktarıp ekrana öyle yazdıracağız.
Kod:
string ornek = "Spy";
string ornek2 = "Hackerz";
String sonuc;
Kod:
sonuc = ornek + ornek2;
Console.WriteLine(sonuc);
Console.Read();
Şimdi iki değişkeni birleştirirken araya metin eklemeyi gösterelim yine değişen bir şey yok.
Tekrar yukarıdaki gibi değişken tanımladım. Ardından birleştirme işlemimin arasına aşağıdaki gibi metin ekledim ve ekrana yazdırdım. " arasına istediğiniz metini ekleyebilirsiniz.
Kod:
string ornek = "Spy", ornek2 = "Hackerz", sonuc;
sonuc = ornek + " & " + ornek2;
Console.WriteLine(sonuc);
Console.Read();
Bu kadar arkadaşlar, anlamadığınız yapamadığınız bir yer olursa bana sorabilirsiniz. Verdiğim kodlar aynı diye kopyala yapıştır yapmayın. Elle tek tek yazın eliniz alışsın arkadaşlar. Yazarsanız aklınızda daha kalıcı olur!
💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl