C# - String Veri Tipi { 2 }

Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0 ve 1 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiysen hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linkten en baştan okuyarak gelmelisin. C# -...

Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0 ve 1 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiysen hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linkten en baştan okuyarak gelmelisin.

C# - Nedir ? Kurulum - Başlangıç { 0 }
C# - Proje Oluşturma / Integer { 1 }

Bu derste String veri tipinde değişken tanımlama, kullanımı vb. konuları anlatacağım. Kısaca önceki konudan alıntılayarak String nasıldır ?

String veri tipinden değişken tanımlarken içerisine sayı ve metin(text) atayabiliriz. Şurayı karıştırmayalım içerisine atayacağımız sayı ile işlem yapamayız! Çünkü o metindir. Bölme çarpma vb. işlemler gerçekleştiremeyiz!

Alt tarafta yapılan anlatımlar Console uygulaması ile yapılmaktadır, Nereden oluşturulduğunu bilmiyorsanız 1. konuyu inceleyin!

String değişkeni nasıl tanımlanır ?

Aşağıdaki gibi ornek adında bir değişken tanımladım ve içerisine "Harvest" Texti atadım.
Kod:
string ornek = "Harvest";

Burada tek satırda birden fazla birbirinden farklı değişken tanımladım. Bu şekilde fazladan tanımlayabilirsiniz, alt alta tekrar yazmanıza gerek yok.
Dikkat etmeniz gereken yer her tanımlamadan sonra araya virgül koymaktır.
Kod:
string ornek = "Bir", ornek2 = "İki", ornek3 = "Üç";
Tanımladığımız değişkenleri ekrana yazdırmak için bu kodları kullandım ve ekran çıktısını aldım.
Kod:
Console.WriteLine(ornek);
Console.WriteLine(ornek2);
Console.WriteLine(ornek3);
Console.Read();

Bu yaptıklarımızdan sonra kodlar ve çıktı böyle olması gerek ;
576incip2809651.jpg

( Benim DOS'ta sıkıntı var Türkçe karakterler bozuk görüntülendiği için görüntülü anlatımlarda Türkçe karakter kullanmıyorum )

Şimdi String üzerinden yapılabilecek işlemleri göreceğiz.

.Trim() : Verilen ifadenin başındaki ve sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimEnd() : Verilen ifadenin sonundaki boşlukları kaldırır.
.TrimStart() : Verilen ifadenin başındaki boşlukları kaldırır.

Hemen uygulamaya geçelim.

String ile bir değişken tanımlıyorum ve içerisine boşluk bırakarak " www.spyhackerz.com " atıyorum.

Kod:
string ornek = "    www.spyhackerz.com    ";
Ardından değişkenimizin adını yazıp sonuna .Trim(), .TrimEnd() veya .TrimStart() ekleyerek sonucu görebilirsiniz. Ben örneği .Trim() üzerinden göstereceğim.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Trim());
Gördüğünüz üzere baştaki ve sondaki boşlukları otomatik olarak sildi;
9864incig6476104.jpg

.Lenght : Geçerli olan metnin karakter sayısını alır.
( Metin içerisinde ki her bir boşluğu karakter sayısına ekler )

Başına bir boşluk atarak değişken tanımladım.
Kod:
string ornek = " www.spyhackerz.com";
Ardından .Lenght fonksiyonunu kullanarak ekrana kaç karakter olduğunu yazdıralım.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Lenght);
Console.Read();
Sonuç olarak bize 19 karakter verdi fakat aslında www.spyhackerz.com 18 karakter, gördüğünüz gibi baştaki bıraktığımız 1 adet boşluğu da saydı.
420incip7506359.jpg

.Remove() : Belirtilen karakter sayısından sonraki karakterlerin veya belirtilen kadar karakteri siler.​
Tekrardan bir değişken tanımlayarak başlıyorum. 18 Karakterlik bir metin tanımladım.
Kod:
string ornek = "www.spyhackerz.com";
.Remove() fonksiyonumuzu 16. Karakter olarak belirtiyorum. Yani 15. Karakter ayarlıyorum yani 15. Karakterden sonrasını tamamen silecek. Bu işleme 15. karakter dahil değildir!
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(15));
Console.Read();
Ekran çıktısında görüldüğü gibi 15. karakterden sonrası silinmiş durumda.
1016incio7944363.jpg

Şimdi belli aralıkları sildireceğiz burası biraz karışık iyi okuyun iyi anlayın. Şimdi kodlamada ornek değişkenine www.spyhackerz.com metinini atadım. Bu metin toplamda 18 karakter. ornek.Remove yerinde başta kaç yazarsanız toplam karakter sayısından onu eksiltir. Biz oraya 4 yazdık 4'ten sonra spyhackerz.com olarak gözüküyor yani 14 karakter. 4'ten sonra silmek istediğiniz karakterin sayısını 4'ten başlayarak sayacaksınız. Çünkü biz başta 4 eksilttik ve 14 karakter kaldı. 14'ü baştan sayarak hesaplanacak.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(4, 10));
Console.Read();
Ekran çıktısı böyle olacaktır;
6813incir2045718.jpg

.Substring() : Bir ifadeden başka bir ifade elde etmek için kullanılır.
tanımladığım değişkenin içindeki metinden sadece spyhackerz yazan bölümünü almak için karakter sayıların belirterek ekrana yazdırdım. Karakter alma/yazdırma işleminde karakter sayısını belirtirken yukarıdaki aynı sistematik kullanılır.
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Substring(4, 10));
Console.Read();
189incit411460.jpg

Yaptıklarımızla ilgili kısa ve öz bir örnek yapalım :)

Ben bir değişkeni ekrana yazdırırken yarısını yazdırmak istiyorum. Adımları dikkatlice okuyup anlayın!

Değişkenimi tanımladım.

Kod:
Yazdırırken ben bu metindeki karakter sayısının yarsını almam için bir kere bir yerde karakter saysını öğrenip onu 2'ye bölüp yazdırmam gerek. Yani alt taraftaki kodda ilk 0 neden yazdım derseniz 0. karakter metinin en başıdır. Ardından orada metnin toplam karakter sayısının 2'ye bölümünü alıp böleceği sayıyı gösterdim. Yani 0, toplammetinkarakteri bölü iki :)
Kod:
Console.WriteLine(ornek.Remove(0, ornek.Lenght/2));
5973inciv2102009.jpg

Son olarak belirlediğimiz değişkenin içerisine metin eklemeyi görelim.

Bir değişken tanımladım ve Spy yaptım yani eksik :)
Kod:
string ornek = "Spy";
Buna Hackerz'i eklememiz lazım yarım bırakmak olmaz :d Şimdi burada gördüğünüz + işareti TOPLAMA işlemi olarak gözükmemektedir! Buradaki + birleştirme olarak görülür. Çünkü bir işlem yapmıyoruz yapamayız çünkü işimiz metinlerle! Buradaki kodda ornek değişkenine Hackerz'i ekle dedim. Ayrı ayrı yazdırarak göstereceğim çıktıda anlaşılsın diye.
Kod:
ornek = ornek + "Hackerz";
Console.Read();
Ekran çıktısı;
5738inciq6540653.jpg

Aynı işlemi iki farklı değişken ile yapmayı ve ekstra metin eklemeyi görelim.

İlk olarak 3 adet farklı değişken tanımlıyorum. Neden sonuc değişkenini tanımladın diye sorarsanız. İki değişkeninin sonucunu bir değişkene aktarıp ekrana öyle yazdıracağız.
Kod:
string ornek = "Spy";
string ornek2 = "Hackerz";
String sonuc;
İki metinide ekrana yazdırdım. Ardından ornek ve ornek2'nin birleşim halini sonuc değişkenine atadım. Sonra sonuc değişkenini ekrana yazdırdım.

Kod:
sonuc = ornek + ornek2;
Console.WriteLine(sonuc);
Console.Read();
Ekran çıktısı;

Şimdi iki değişkeni birleştirirken araya metin eklemeyi gösterelim yine değişen bir şey yok.

Tekrar yukarıdaki gibi değişken tanımladım. Ardından birleştirme işlemimin arasına aşağıdaki gibi metin ekledim ve ekrana yazdırdım. " arasına istediğiniz metini ekleyebilirsiniz.

Kod:
string ornek = "Spy", ornek2 = "Hackerz", sonuc;
sonuc = ornek + " & " + ornek2;
Console.WriteLine(sonuc);
Console.Read();
Ekran Çıktısı ;
1572incid9454581.jpg

Bu kadar arkadaşlar, anlamadığınız yapamadığınız bir yer olursa bana sorabilirsiniz. Verdiğim kodlar aynı diye kopyala yapıştır yapmayın. Elle tek tek yazın eliniz alışsın arkadaşlar. Yazarsanız aklınızda daha kalıcı olur!

💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl
yazıları çok uzun tutmuşsun 2-3 örnekle bitrebilirdin ama sesli olmadığı sürece insanlar anlamıyor bukadar uzun uzun yazdığın zaman ise hiç anlamazlar çünkü kafa karıştırır 1 günde hiç bilgisi olmayan insan zor anlar temel komutları öğreticeksin ilk önce write writeline nedir ne işe yarar değişkenleri öğret
yinede emek vermişsin eline sağlık uğraşların için

yazıları çok uzun tutmuşsun 2-3 örnekle bitrebilirdin ama sesli olmadığı sürece insanlar anlamıyor bukadar uzun uzun yazdığın zaman ise hiç anlamazlar çünkü kafa karıştırır 1 günde hiç bilgisi olmayan insan zor anlar temel komutları öğreticeksin ilk önce write writeline nedir ne işe yarar değişkenleri öğret
Uzun tutmamın nedeni belki anlaşılmazdır diye ama ekran görüntülerinde veya anlatımlarda kullandığım her terimi gösterdim. Orada Write/WriteLine var kullandığım onlarıda 1.derste gösterdim. Detayına ilerleyen diğer konularda giricem. Yorumun için teşekkür ederim.

Sanırım @Harvest arkadaşımız temel komutlarla da ilgili konu açmıştı. Hatta bizzat C# konularını devam ettirmesini @Harvest arkadaşımızdan ben istedim. Ne olur ne olmaz forum içerisinde böylr paylaşımların olması gayet güzel olur. Hiç bir bilgi boşa gitmez ve emek verilen herşey güzeldir. :)

Sanırım @Harvest arkadaşımız temel komutlarla da ilgili konu açmıştı. Hatta bizzat C# konularını devam ettirmesini @Harvest arkadaşımızdan ben istedim. Ne olur ne olmaz forum içerisinde böylr paylaşımların olması gayet güzel olur. Hiç bir bilgi boşa gitmez ve emek verilen herşey güzeldir. :)
temel komutlar sadece int x string değil demek istediğim tüm temel komutları bi arada basit bi gösterimle anlatıp ondan sonra projeleri yapmaya başlardı okumayanlarda mecburen öteki sayfada okumak zorunda kalıp projeyi incelerdi

temel komutlar sadece int x string değil demek istediğim tüm temel komutları bi arada basit bi gösterimle anlatıp ondan sonra projeleri yapmaya başlardı okumayanlarda mecburen öteki sayfada okumak zorunda kalıp projeyi incelerdi
Olabilir bu birazda konu sahibinin anlatım tarzına bağlı her yiğidin farklı bir yoğurt yiyişi vardır ^^

133,006Konular
3,284,594Mesajlar
318,306Kullanıcılar
Jârvîs03Son Üye
Üst Alt