C# - Yazdırma / Klavyeden Değer { 3 }

Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0,1 ve 2 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiyseniz hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linklerden en baştan okuyarak gelmelisin...

Öncelikle merhabalar, eğer önceki 0,1 ve 2 numaralı konuyu okumadan bu konuya geldiyseniz hiç başlamadan hemen alt tarafta vereceğim linklerden en baştan okuyarak gelmelisin.

C# - Nedir ? Kurulum - Başlangıç { 0 }
C# - Proje Oluşturma / Integer { 1 }
C# - String Veri Tipi { 2 }

Başlayalım...

Console uygulamasında iki çeşit yazdırma yöntemimiz var;

Console.Write() : Ekrana yazdırma işlemi için kullanılır. Yazdırma işleminden sonra imleç yazdırılan ifadenin yanında bekler.

Console.WriteLine() : Ekrana yazdırma işlemi için kullanılır. Yazdırma işleminden sonra imleç bir alt satıra geçer.

Üç adet değişken tanımlıyorum ve bunların üzerinden yazdırma çeşitlerini göstereceğim.
( int veya string fark etmiyor )
Kod:
string isim = "Harvest", tamisim = "Shaman Harvest", forum = "SpyHackerz";
int sayi1 = 3, sayi2 = 5, sayi3 = 8;
İlk öncelikle string ile tanımladığım değerleri yazdıralım.
Direkt olarak Console.WriteLine(isim); yazarak yazdırmayı 2 örnektir görüyoruz o yüzden bunlara değinmeyeceğim. Kodumu yazdım ve değişkenimin adını yazmadan önce ekrana yazdırırken bende bir metin eklemek istiyorum ve örnekteki gibi ekliyorum.
Tırnak içerisinde bulunna 0 ekran çıktısında gözükmez onun yerine tırnaktan sonra virgül ile belirttiğimiz değişkenimiz yerine geçer.
Kod:
Console.WriteLine("Nickname : {0}", isim);
3618incih1368467.jpg

3 adet string değişkenimiz var onların hepsini yazdıralım ve daha detaylı görelim.
Kodlamada her zaman sıralama 0'dan başlar. 1'den başlamaz!
Burada ki kodda string ile tanımladığımız tüm değerleri aynı anda yazdırdım.
Kod:
Console.WriteLine("Nickname : {0} - Full Name : {1}, - Address : {2}", isim, tamisim, forum);
Aşağıda numaralandırdığım yerler ok ile işaret ettiğim yerlere otomatik olarak giderler. Bu sayı arttığında bir şey değişmez. Her değişkenin arasına virgül koyulmasına dikkat edilmeli.
9560incio1261379.jpg

Eğer bu kodları Console.WriteLine yerine Console.Write() ile yazsaydık değişen hiç bir şey olmayacak! sadece imleç yan tarafta olacaktı!
9471incid3615759.jpg

Şimdi daha güzel ve düzenli azımlar olması için bazı küçük kodlar;

\n : Bir alt satıra geçmek için kullanılır.
\r : Paragraf başı yapmak için kullanılır.

Hemen üstte attığım ekran çıktısında ki kodun üzerine deneyelim :p
Kod:
Console.Writeline("Nickname : {0} \nFullname : {1} \nAddress : {3}", isim, tamisim, forum);
9376incio1960986.jpg

Klavyeden Değer Alma

Öncelikle bir adet string bir adet int veri tipinde değişken tanımlayalım. Değişkenlerin içerisine değer atamadım. Klavyeden içerisine atama yapacağız.
Kod:
string nickname;
int sayi;
Ben düzene biraz takıntılı olduğum için Write ile klavyeden alma yapacağım, çünkü imleç cümlenin yanında kalıyor. İsteyen WriteLine ile yapabilir.
İlk öncelikle String ile tanımladığımız nickname adlı değişkene adımı gireceğim. Bunun için bir adet Console.Write ekleyip cümlenin karşısından alacağım.
Kod:
Console.Write("Kullanıcı adını giriniz : ");
Yazdıktan sonra o satırı dinleyip oradan bilgi almak için bu kodumu ekliyorum. Burada kod şu anlama geliyor, nickname değişkenine imlecin bulunduğu satırı dinle ve değeri al. Demiş oldum.
Kod:
nickname = Console.ReadLine();
String değerimizi aldık, şimdi int değerimi klavyeden alalım. Biglisayarımız klavyeden aldığımız sayı ile işlem yapabilmesi için onu 16bit veya 32bit veriye çevirmemiz lazım. Stringde çevirmeden aldığımız için bu yüzden string ile işlem yapılmaz. Bu yüzden Convert.ToInt32(Console.ReadLine()); ben genellikle 32bit'e çevirmeyi öneririm, 32bit 16bit'e göre daha büyük sayılar alabiliyor
Kod:
Console.Write("Bir sayı giriniz : ");
sayi = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
Şimdi aldığımız değerleri ekranımıza yazdıralım. Int değişkenimize biz 32bitlik veri aktardık. Bunu yazdırabilmemiz için tekrardan String yani Text'e çevirmemiz lazım. O yüzden değişkenin sonuna .ToString() kodunu ekledik.
Kod:
Console.WriteLine("Kullanıcı adı : {0} \nGirilen Sayı : {1}", nickname, sayi.ToString());
8157incil4670550.jpg

Evet başarılı bir şekilde klavyeden girdiğimiz değişkenleri ekrana yazdırdık.

Şimdi sizin uygulamanızda programın başlıktaki "SpyHackerz" yazan yerde .exe'nin yolu gözükür. Oraya kendi belirlediğimiz başlığı yazmak için bu kodu tüm kodların üzerine yazarak kullanabilirsiniz.
Kod:
Console.Title = "BAŞLIK";

Lütfen gördüğünüz kodları kopyala yapıştır yapmadan yazmaya özen gösterin!

Son düzenleme:
💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl
133,004Konular
3,284,563Mesajlar
318,291Kullanıcılar
sisebaSon Üye
Üst Alt