Captcha çözümü-1 (MANTIK) (1 Viewer)

Joined
Dec 1, 2017
Credits
40
Rating - 0%
Öncelikle belirtiyim bu reverse engineer bölümüne girmektedir.

Merhaba arkadaşlar aldığım bir iş nedeniyle captcha sistemiyle bayağı haşır neşir oldum forumda ilgi görmeyeceğini bildiğim halde kaç sayı olacağını bilmediğim örnekli resimli ve videolu bir yazı ***** hazırlamaya karar verdim ama siz yinede c99 dan vazgeçmeyin.

Yazı dizisinin içeriği.

Bölüm -1 (MANTIK)
-Captcha nedir.
-Captcha çeşitleri.
-Captcha çözüm mantıkları.
Bölüm -2 (Alt seviye 1)
-Text Captcha - Karakter doğrulama örnek üzerinde analiz ve çözüm örnek uygulama (imhatimi.org duvar yazısı captcha)
Bölüm -3 (Alt seviye 2)
-Text Captcha - Mantıksal işlem örnek üzerinde analiz ve çözüm (Vbulletin captcha).
Bölüm -4 (Kobranın yükselişi:D)
-Captcha İmage - Görsel örnek üzerinde analiz PHP ve JAVA OCR class yazımı ve captcha çözümü (CW forum login captcha).
Bölüm -5 (Kaşık yok)
-Captcha İmage - İşitsel örnek üzerinde JAVA dilinde ses analizi ve captcha çözümü (kendi sesimden örnek).


Captcha nın ne olduğunu hatırlayalım herhangibir uygulamaya (masaüstü mobil veya web fark etmez fakat en çok web sitelerinde tercih edilmektedir) giriş yapanın bilgisayarmı yoksa insanmı olduğunu anlayamaya yarayan bir sistem.Ayrımı nasıl yaptığına gelince bir web sayfasının üye girişi,üye kayıt formunda veya başka bir bölümündende forma sadece insanların yorumlayabileceği düşünülen resim yazı veya sesler eklenerek gördüğünüz veya işittiğiniz karakterleri forma eklemeniz istenir verilen karakterler ile sizin girdiğiniz karakterler eşitse form işlemi tamamlanır bu sayede otomatik işlemler engellenir.

Çeşitlerini kendimçe sıralayayım:

1-Text Captcha - Yazı veya rakamlar yazı olarak verilir ve size aynısını yazmanız istenir.

2-Text Captcha - Yazı olarak bir matematiksel işlem verilir ve sizin bu işlemin cevabını yazmanız istenir.

3-Captcha image - Resim üstüne yazılmış düz-yamuk-üstü çizili karakterler verilir ve aynısını yazmanız istenir.

4-Captcha image - Resim üstüne yazılmış karakterler sesli olarak telafuz edilerek duyduklarınızı yazmanız istenir.


Çözüm Mantıkları

1-Text Captcha - Karakter doğrulama

Text Captchalar sayfaya yazı olarak basıldığı için kaynaktan okumak mümkündür herhangibir yazılım dili ile sayfaya bağlanıp regEx yardımıyla alınabilir.

2-Text Captcha - Mantıksal İşlem

Text Captchalar sayfaya yazı olarak basıldığı için kaynaktan okumak mümkündür herhangibir yazılım diliyle işleme sokulan elemanları ve işlem işaretini regEx yardımıyla alıp işlem yaptırılabilir.

3-Captcha İmage - Görsel
Bu bölüme çok detaylı şekilde yer vereceğim fakat şu anda sadece mantığını açıklasak yeterli. Resim üzerinden karakter analiz etmek işlemi için kullanılan teknoloji OCR teknolojisidir yani optik karakter tanıma her ne kadar amacı captcha kırmak değilsede captcha kırma işlemleri OCR teknolojisiyle yapılır.Hemen hemen her programlama dili için en az 1 acık kaynak OCR kütüphanesi mevcuttur fakat biz örneklerde kendi basit OCR kütüphanemizi yazacağız.
Mantığa gelirsek captcha resminin her bir karakteri grafik kütüphaneleri yardımıyla(php gd -java 2d graphich) ayrı bir resim olarak siyah beyaz olarak kaydedilir siyah beyaz olmasındaki amaç resimlerin histogramının olabildiğince sade çıkmasıdır histogram da resmin pixellerinin ton değerini gösterir daha sonra captcha fontuna en yakın fontta imagelist oluşturulur imagelist de "A dan Z ye" "a dan z ye" "0 dan 9 a " ve varsa özel karakterlerin tek tek resim üstüne yazılmış halidir amacı da histogram karşılaştırması için örnek teskil etmesidir captchadan çıkarılan pixel değerleri imagelisttekilerle karşılaştırılır uyumluluk sağlayan resmin yazı olarak değeri bu şekilde bulunur kafanız karışmasın resimli ve videolu anlatımla çok detaylı şekilde işleyeceğiz.

4-Captcha İmage - İşitsel
Bu bölüm hakkında detay vermiyorum ses analizi yapıldığını bilmeniz yeterlidir detaylı açıklamasını sırası geldiğinde yapacağm
 

Users who are viewing this thread

Top