Haber Chat Kontrol Protokolüne (AB) Hayır!

Konu Özeti

Avrupa Birliği Parlamentosu, çoğunluğun reddetmesine rağmen bürokratik bir usul boşluğuyla 'Chat Control 1.0' yasasını kabul etti. Yasa, özel yazışmaların otomatik yazılımlarla taranmasına izin vererek uçtan uca şifrelemeyi tehdit ediyor ve küresel gözetim altyapısının önünü açıyor. Dijital mahremiyeti korumak için Signal, Tor Browser, Mullvad VPN gibi araçlar ve şifreleme yöntemleri öneriliyor.

• T tc4dy Hatırla Kimse Yaşamaz, Yükselmez.
Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu, dijital haklar savunucularının "büyük bir demokrasi skandalı" ve "gözetim devrimi" olarak nitelendirdiği tartışmalı "Chat Control 1.0" yasa tasarısını bürokratik bir usul boşluğundan yararlanarak resmi olarak kabul etti. Parlamento içinde çoğunluğun yasaya karşı oy kullanmasına rağmen, kuralların tersten işletilmesiyle yürürlüğe giren yasa, 3 Nisan 2028'e kadar kitlesel mesaj taramalarının önünü açtı.

⚠️ MANŞET: DİJİTAL MAHMERİYETİN KARA GÜNÜ!

AB Parlamentosu Çoğunluğu Reddetmesine Rağmen "Chat Control" Yasası Meclisten Geçti!BRÜKSEL – Avrupa Birliği, tarihin en büyük kitlesel dijital gözetim yasalarından birini hayata geçirdi. Kamuoyunda "Chat Control 1.0" olarak bilinen ve özel yazışmaların otomatik yazılımlarla taranmasına izin veren yasa tasarısı, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edildi.İşin en skandal kısmı ise yasanın geçiş biçimi oldu: Parlamento genel kurulunda 314 milletvekili "Hayır" oyu kullanırken, sadece 276 milletvekili "Evet" oyu verdi. Normal şartlarda çöpe gitmesi gereken yasa, “acil durum prosedürü” adı verilen bir bürokratik hileyle oylatıldı. Bu prosedüre göre yasanın engellenmesi için salt çoğunluk olan 361 "Hayır" oyuna ulaşılamadığı için, çoğunluğun iradesi çiğnenerek yasa yürürlüğe sokulmuş oldu.Eski Korsan Parti AP Milletvekili Patrick Breyer, kararı "Demokrasi adına tam bir kara komedi ve utanç verici bir fars" olarak nitelendirdi.

🌎 Zincirleme Reaksiyon: Tehlike Neden Tüm Dünyayı Kapsayacak?

Birçok kullanıcı "Ben AB ülkesinde yaşamıyorum, beni ilgilendirmez" yanılgısına düşebilir. Ancak bu yasa, küresel internet mimarisini kökten değiştirecek domino etkilerine sahip:Brüksel Etkisi (The Brussels Effect): AB, dijital alanda bir yasa çıkardığında teknoloji devleri (Meta, Google, Microsoft, Apple) tüm dünya için tek bir altyapı kurmayı tercih eder. AB için geliştirilen "otomatik mesaj tarama ve izleme" modülleri, tek bir güncelleme ile küresel olarak tüm kullanıcıların cihazlarına entegre edilebilir.Uçtan Uca Şifrelemenin Ölümü: Bu kabul edilen ilk aşamada (1.0), Signal ve WhatsApp gibi şifreli uygulamalar şimdilik kapsam dışı bırakıldı. Ancak Eylül ayında müzakereleri başlayacak olan kalıcı "Chat Control 2.0", şifreli mesajları daha cihaza girerken tarayacak (Client-Side Scanning) sistemleri zorunlu kılmayı hedefliyor. Bu, dünyadaki tüm şifreli haberleşmenin bitmesi demektir.Otoriter Rejimlere "Altın Tepside" Altyapı: Batılı demokrasilerin "çocukları koruma" maskesi altında meşrulaştırdığı bu kitlesel gözetim altyapısı, yarın otoriter devletlerin elinde siyasi muhalifleri, gazetecileri ve aktivistleri avlamak için kusursuz bir silaha dönüşecektir.Hatalı Eşleşme (False Positive) Faciası: Yapay zeka tarayıcıları kusursuz değildir. Çocuğunun plaj fotoğrafını veya bir sağlık durumunu doktoruna gönderen masum ebeveynler, sistemlerin hatalı alarm vermesiyle bir gecede "suçlu" damgası yiyebilecektir.

🛠️ NE YAPMALI? Dijital mahremiyet savaşında 20 öneri:

Devletler ve teknoloji tekelleri gözetim ağını örerken, bireysel olarak kendi dijital kalemizi inşa etmek zorundayız. İşte forumlarda paylaşabileceğiniz, gözetimi boşa çıkaracak en kaliteli 20 gizlilik aracı ve yöntemi:

📱 Güvenli Mesajlaşma ve İletişim

1. Signal: Ticari kaygısı olmayan, açık kaynak kodlu ve uçtan uca şifrelemenin altın standardıdır. Chat Control yasalarına karşı gerekirse hizmeti tamamen durduracaklarını deklare ettiler.

2. Session: Telefon numarası dahi istemeyen, merkeziyetsiz ve şifreli mesajlarınızı "Tor benzeri" bir onion yönlendirme ağı üzerinden ileten ultra güvenli uygulama.

3. Briar: İnternet sansürlendiğinde veya kesildiğinde bile Bluetooth ve Wi-Fi üzerinden (Peer-to-Peer) doğrudan cihazdan cihaza şifreli haberleşme sağlayan, internet bağımsız mesajlaşma aracı.

4. Matrix / Element: Kendi sunucunuzu kurabileceğiniz veya açık sunuculara katılabileceğiniz, merkeziyetsiz ve şifreli kurumsal düzeyde iletişim protokolü.

5. Telegram (Gizli Sohbet Modu): Normal sohbetleri sunucuda saklansa da, "Gizli Sohbet (Secret Chat)" modunu açtığınızda uçtan uca şifreleme ve kendini imha eden mesajlar devreye girer.

✉️ Güvenli E-Posta Servisleri

6. ProtonMail: İsviçre merkezli, sunucu düzeyinde sıfır bilgi (zero-knowledge) şifreleme kullanan e-posta servisi. Gmail ve iCloud gibi maillerinizi taratmaz.

7. Tuta (Tutanota): Almanya merkezli, tamamen açık kaynak kodlu ve e-posta başlıklarını dahi uçtan uca şifreleyen katı bir gizlilik servisidir.

🌐 Güvenli Web Tarayıcıları (Browsers)

8. Mullvad Browser: Mullvad VPN ekibi ve Tor Project ortaklığıyla geliştirilen, parmak izi (fingerprinting) takibini sıfırlayan ve internette sizi "kalabalığın içinde sıradan biri" gibi gösteren en iyi tarayıcı.

9. Tor Browser: İnternet trafiğinizi dünya genelindeki 3 farklı gönüllü sunucudan geçirerek IP adresinizi ve konumunuzu tamamen gizleyen, sansür delme aracı.

10. LibreWolf: Firefox tabanlı, tüm telemetri (veri gönderme) özellikleri sökülmüş, gizlilik ayarları en üst düzeyde optimize edilmiş açık kaynaklı tarayıcı.

🔒 Ağ Güvenliği ve VPN Servisleri

11. Mullvad VPN: Hesap açarken e-posta bile istemeyen, ödemeyi nakit parayı posta ile göndererek veya kripto ile yapabileceğiniz, kayıt tutmayan (no-log) kraliyet sınıfı VPN.

12. Proton VPN: İsviçre gizlilik yasalarına tabi, açık kaynak kodlu ve bağımsız firmalarca denetlenmiş güvenilir VPN servisi.

13. IVPN: Gizlilik topluluğunda çok saygı gören, takipçi engelleme (AntiTracker) özellikli ve hesap açılışında kişisel bilgi talep etmeyen profesyonel servis.☁️

Güvenli Bulut Depolama (Cloud)

14. Proton Drive: Google Drive veya OneDrive gibi dosyalarınızı yapay zekaya taratmak yerine, yüklenen her veriyi cihazınızda şifreleyip buluta gönderen depolama alanı.

15. Cryptomator: Dropbox veya Google Drive kullanmaya mecbur kalsanız bile, dosyalarınızı bilgisayarınızda şifreleyip bulut klasörüne atan ücretsiz ve açık kaynaklı yerel şifreleme aracı.

⚙️ İşletim Sistemleri ve Donanım Güvenliği

16. GrapheneOS: Android telefonunuzdaki tüm Google servislerini söküp atan, sandbox güvenliğiyle casus yazılımlara (Pegasus vb.) karşı telefonu çelik kaleye çeviren mobil işletim sistemi.

17. Linux OS (Mint / Debian / Arch): Windows ve macOS gibi arka planda sürekli Microsoft ve Apple sunucularına veri sızdıran sistemler yerine, kontrolün %100 sizde olduğu açık kaynaklı işletim sistemlerine geçin.

🕵️ Ekstra Gizlilik ve Arama Motorları

18. SearXNG: Google veya Bing gibi aramalarınızı kaydetmeyen, farklı arama motorlarının sonuçlarını sizin adınıza gizlice toplayıp önünüze getiren merkeziyetsiz arama motoru.

19. SimpleLogin / Proton Pass: Gerçek e-posta adresinizi sitelere vermek yerine, her site için rastgele e-posta takma adları (alias) oluşturarak veri sızıntılarını ve takibi engelleyen sistem.

20. Aegis / Ente Authenticator: Google Authenticator yerine, iki aşamalı doğrulama (2FA) kodlarınızı şifreli bir şekilde cihazınızda tutan ve dışarıya veri sızdırmayan açık kaynaklı kod üreticiler.

Daha fazla gizlilik ve mahremiyet tüyoları ve açık kaynak program önerileri için:

leavemyinternet.github.io
beautifulsource.github.io

🔒 Bu içeriği görmek için giriş yapın

Yanıt yazmak için giriş yapmalısınız
Forum özelliklerini kullanmak ve Level 2 üyelik satın almak için hesabınıza giriş yapın.
133,686Konular
3,288,940Mesajlar
324,404Kullanıcılar
melekseverSon Üye
Üst Alt