Class (Sınıf) ve Kullanımı

S.A Cümleten Bu Dökümandada ASP Class (Sınıf) Nedir ve Nasıl Kullanılır Üzerinde Duracağım (Anlatım Basit Olacaktır. Tüm Class Kullanımını Dökümanın Devamında Vereceğim)...

S.A Cümleten

Bu Dökümandada ASP Class (Sınıf) Nedir ve Nasıl Kullanılır Üzerinde Duracağım (Anlatım Basit Olacaktır. Tüm Class Kullanımını Dökümanın Devamında Vereceğim)

Öncelikle Classı Tanımlayalım. Türkçe Karşılığı Sınıf Olan Class;
Nesne Tabanlı Programlamanın Getirdiği Yenilik Diyebiliriz. Okuldaki Sınıfları Functionlar ve Sublar Olarak Tanımlarsak Okulda Class Durumda Olur. Functionlar, Sublar Halinde Kodladığımız Scriptlerimizi Classlar Ile Derli Toplu Yapabiliriz. Classlar Içerisinde Functionlar, Sublar vs. Barındırır. Bu Ilk Dökümanda Function ve Sub Kullanımını Ele Alacağız. Talep Olursa Diğer Özelliklere Geçeceğim

Önce Sub Kullanımına Geçelim

Subları Tanımlarken 2 Çeşit Ifade Kullanacağız. Bunlar:

Private
Public

Ifadeleridir. Eğer Classa Dışarıdan Veri Gelecekse Public, Sadece Class Içinde Kullanılacaksa Private Ifadesini Kullanacağız. Kod Dizilişi

<%
Class clsClassIsmi
Public Sub SubIsmi (GelenVeriler)
’Sub Kodları
End Sub
End Class
%>

veya

<%
Class clsClassIsmi
Private Sub SubIsmi (GelenVeriler)
’Sub Kodları
End Sub
End Class
%>

Burada Örnek Vermiyorum. Konuya Ilişkin Tüm Örnekler Döküman Sonunda Mevcuttur.

Değinmek Istediğim Bir Konu Ise Eğer Subdan Geri Veri Dönecekse Function Kullanacağız. Yani Sublara Değer Atanmaz.

Misal

<%
Class Sınıf
Public Sub deneme (strKelime)
Response.Write(strKelime)
End Sub
End Class
%>

Bu Kullanım Yanlıştır. Doğrusu Ise

<%
Class Sınıf
Public Function deneme (strKelime)
Response.Write(strKelime)
End Function
End Class
%>

Zaten Sub Kullanımını Biliyorsunuz. Class Içinde Kullanırken Tanımlanış Şekilleri Böyle. Gelelim Bunları Sayfamıza Çağırmaya:

Önce Classımızı Ayrı Bir Sayfada Yazalım. Ismi Class.Asp Olsun. Sayfamız deneme.asp

<!--#include file="Class.Asp"-->
<%
Set Class = New Sınıf
Class.SubIsmi(Değer)
%>

Bu Şekilde Classlarımızı Sayfalarımızda Kullanabiliriz.

Functionların Kullanımına Gelince:

Sublarla Aynıdır. Sadece

Public Function FonksiyonIsmi (VarsaDegerDegiskenleri)
’Kodlar
End Function

Şeklinde Tanımlanır.

Bu Döküman Basitçe Class Kullanımını Anlamanız Için Yeterli. Burada Sadece Function ve Sub Kullanımına Değindim. Talep Olursa Diğer Özellikleride Anlatacağım

Başka Bir Dökümanda Görüşmek Dileğiyle...

Selametle

131,885Konular
3,272,304Mesajlar
316,476Kullanıcılar
musto362Son Üye
Üst Alt