Internal Memory - Part ( I ) (1 Viewer)

Joined
Jan 24, 2023
Credits
0
Rating - 0%
Yoldaşlarım adımdan da anlaşılacağı üzere takma adım Kasparov, sizlere bilgisayar mimarisinin en temel konularından birisi olan Internal Memory hakkında bilgi vereceğim. Bir kaç partta Internal Memory'i bitirmiş olmayı ümit ediyorum. Internal Memory konumuz kapandıktan sonra size External Memory ve Cache Memory hakkında bilgiler vereceğim. Konular hakkında çok az bilgisi olmayan kişilerinde konuları okuyacağı edasıyla her şeyi açıklamaya çalışacağım, son olarak soru, fikir ve eleştirilerinizi yanıt vererek belirtebilirsiniz.

Ön Bilgi: CPU -> Central Processing Unit, Türkçesi Merkezi İşlem Birimi; İlkel bilgisayarlar da CPU'lar tek çekirdekli olarak üretilirdi. Günümüz bilgisayarları ise Multi Core (Çok Çekirdekli) olarak üretiliyor. Bu yüzden çok çekirdekli CPU'lardan oluşan günümüz bilgisayarlarının CPU'su kısaca "İşlemci" olarak anılmaya başlanmıştır. Yani işlemcide ki her çekirdek aynı zamanda bir işlemci görevi görüyor da denilebilir.
Ön Bilgi: RAM -> Random Access Memory, Türkçesi Rastgele Erişim Belleği; RAM denilen yapı bazı kaynaklar da Main Memory yani Ana Bellek olarakta adlandırılıyor nedenini bir sonraki cümlede belirttim, konuları okurken buna dikkat etmeniz sizin lehinize olacaktır.
İlkel bilgisayarlarda RAM gibi yapılar bulunmadığı için, bilgisayar Ana Bellek için en yaygın Rastgele Erişim Belleği olan çekirdeği kullanmıştır. Bu nedenle, ilkel bilgisayarlarda ana bellek genellikle çekirdek olarak adlandırılırdı. Mikroelektronik'in ortaya çıkması çekirdeklerin ana bellek olarak kullanılmasının önüne geçti. Bu teknolojik devrim sonucunda günümüzde, ana bellek için yarıiletken çiplerin (RAM/ROM) kullanılması evrensel hale geldi. RAM ve ROM'lar yarıiletken teknolojisi kullanılarak üretildiği için yarıiletken çip olarakta anılırlar.

Yarıiletken belleğin temel öğesi bellek hücresidir. RAM ve ROM'larda çeşitli elektronik teknolojiler kullanılsa da, tüm yarıiletken bellek hücrelerinin belirli özellikleri vardır;
1) 1 ve 0'ı temsil etmek için kullanılabilen iki kararlı (veya yarı kararlı) durumları vardır.
2) En az bir kez yazılabilirler.
3) Okunabilirler.

Memory Cell Operation.PNG
( Şekil 1 )

Bellek Hücresi Organizasyonu

Şekil 1, bir bellek hücresinin çalışmasını göstermektedir. Bir bellek hücresinin elektrik sinyali taşıyabilen üç fonksiyonel birimi vardır. Select yani Seçim Birimi, adından da anlaşılacağı üzere, okuma veya yazma işlemi için bir bellek hücresi seçmek için kullanılır. Kontrol Birimi, okuma veya yazmayı gösterir. Data yani Veri birimi ise yazma ve okuma işlevlerini yerine getirmek için kullanılır. Yazmak için hücrenin durumunu yani 1 veya 0'a ayarlayan elektrik sinyalini oluşturur (a). Okumak için ise hücrenin durumunun yani 1 veya 0 olma durumunun hücreden çıkışı için kullanılır (b). Bellek hücresinin iç organizasyonunun detayları, bellek hücresinin işlevi, zamanlaması ve kullanılan spesifik entegre devre teknolojisine bağlıdır yani detayına inmem saçma olur ki bu zaten konunun dışına çıkıyor olmam anlamına gelir, her neyse kısa bir özetle bellek hücresinin organizesini anlatmış olduk. Yavaş yavaş Internal Memory'e adım atmış bulunmaktayız. // Konu güncellenmeyi bekliyor... Tarih: 24.01.2023 23.00 p.m
 

Users who are viewing this thread

Top