Java Programlama Ama Nasıl ve Nerden Başlamalı?

Java, ülkemizde ve dünyada oldukça önemli bir programlama dili. Bugün pekçok uygulama Java teknolojilerini kullanarak geliştiriliyor. Bu yazı, Java ile uygulama geliştirmek...

Java, ülkemizde ve dünyada oldukça önemli bir programlama dili. Bugün pekçok uygulama Java teknolojilerini kullanarak geliştiriliyor. Bu yazı, Java ile uygulama geliştirmek, Java’nın temellerini öğrenmek isteyenler için oldukça kapsamlı bir başlangıç rehberidir.

Eğer Java ile ilgileniyorsanız ve Java programlamaya nasıl ve nereden başlamak gerektiği konusunda kafanızda bir takım soru işaretleri var ise bu yazı tam size göre. Bu yazı ile Java programlama dilinin temelleri, çalışma prensibi ve ilk Java uygulamamızı oluşturacağız.

Java ile uygulama geliştirmek sanıldığı kadar zor! değildir. Aslında Java, bana göre, iki adımda öğrenilecek ve ucu bucağı olmayan bir programlama platformudur. Java ile uygulama geliştirmek için ilk adım, dilin temel sözdimi (syntax), programlama paradigmasını ve temel algoritma kurabilme yeteneğini kavramakdan geçer. İkinci adım olarak, Java’nın sunmuş olduğu geniş API (Application Programming Interface) kütüphanelerini öğrenmek ve etkili bir şekilde kullanabilme becersini kazanmaktır.

Başlarken
Java, nesne yönelimli programlama (object oriented programming) paradigmasını benimseyen bir programlama dilidir. Bu yüzden, Java’da programlama yapabilmek için nesne yönelimli programlama konusunda bilginiz olması gerekmektedir. Bu yazının konusu Nesne Yönelimli Programlama konusunu derinlemesine anlatmak değildir. Nesne Yönelimli Programlama konusunda daha sonra geniş bir döküman hazırlamayı düşünüyorum.

Eğer daha önce C/C++ gibi programlama dillerini kullandı iseniz, Java’nın sözdizimi size oldukça tanıdık gelecektir. Hatta C++ ile programlama deneyimi olanlar daha şanslı. Çünkü Java’nın nesne yönelimli programlama (Object Oriented Programming / OOP) konsepti C++ dilindekine oldukça benzer, fakat bir takım temel farklar, kısıtlamalar ve yeni özellikler ile C++ dilinde kullanılan yöntemden çok daha güçlü ve gelişmiş yapıdadır. Eğer daha önceden C# kullandı iseniz, Java sizin için öğrenilmesi çok kolay bir programlama dili. Bilindiği gibi Microsoft’un C# programlama dili, Java’dan büyük ölçüde esinlenmiş ve birkaç temel fark dışında pek bir farklılık yok.

Şimdi yavaş yavaş Java teknolojisinin altında yatan özellikleri incelemeye başlayabilir ve adım adım ilk Java programımızı oluşturabiliriz.

Java Temelleri
Daha öncede belirttiğimiz gibi Java nesne yönelimli programlama (Object Oriented Programming / OOP) paradigmasını destekler. Bunun yanısıra Java sağlam ve güvenli uygulamalar geliştirilmesi için tasarlanan bir dildir. Java’da hata yapma şansınız ve uygulamalarınızın kritik işlemlerde göçmesi, diğer programlama dillerine kıyasla çok daha düşüktür. Bunun nedeni gayet basitdir. Java buna izin vermez!.Bunun nedeni de ayrıntılı olarak ele alacağız.

Kısaca Java , basit, güvenli, sağlam, çoklu kanal desteğine sahip (multithreaded), taşınabilir, platform bağımsız ve yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Küçük aygıtlardan tutun, kişisel bilgisayarlara ve sunucu makinalarında çalıştırabileceğiniz uygulamalar geliştirmenizi sağlayan modern bir programlama platformudur.

Java teknolojisi ile daha geniş bilgileri buradan bulabilirsiniz.

Alet Edevat Listesi
Java ile uygulama geliştirmek için birkaç araca ihtiyacımız var.

Bunlardan ilki, programımızın kaynak kodunu yazabileceğimiz bir metin düzenleyicisi. Notepad ya da Gedit gibi bir metin düzenleyicisi kullanarak programımızın kaynak kodunu oluşturabilirsiniz.

IDE Seçimi

IDE Ne Demek? : Integrated Development Environment’ın kısaltılmışı olan IDE, kabaca bir uygulama geliştirme ortamıdır. Uygulama geliştirmek için geliştiriciye pekçok kolaylık sağlar ve yazılım projelerinin yönetilmesini kolaylaştırır. Kod renklendirme, refactor gibi gelişmiş pekçok özelliği sayesinde uygulama geliştirmeyi önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır.

İlerde daha büyük uygulamalar geliştirmek isteyebileceğinizden, Notepad ve Gedit gibi metin editörleri kaynak kodunuzu yazmada yeterli olsa da, projenizi daha iyi bir şekilde yönetebilmeniz için bir IDE (Integrated Development Environment) edinmenizi ve bu IDE ye alışmanızı tavsiye ederim. Şu an Java tarafında 2 büyük ve popüler IDE mevcut. Bunlardan birisi bizzat Sun tarafından geliştirilen ve oldukça gelişmiş özelliklere sahip Netbeans, bir diğeri de neredeyse endüstri standartı olan ve açık kaynak bir IDE olan Eclipse. Bu 2 IDE de, birbirinin alternatifi değildir. İkisi de gayet kullanışlı ve güçlüdür.

Yeni başlayanlar için kullanım kolaylığı ve içerisinde gerekli tüm araç ve bileşenlerin entegre bir şekilde gelmesinden dolayı Netbeans’i tavsiye ediyorum. Netbeans’i buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Netbeans tamamen Java ile yazılmış mükemmel bir geliştirme ortamıdır. Java’nın gücünü Netbeans kullanarak bir kez daha hissedebilirsiniz =)

Ben kendim, Eclipse kullanıyorum.

Java Development Kit (JDK)

Java kullanarak yazdığınız program kaynak kodlarınızı (source code) derlemek için JDK ya ihtiyacınız var. Buraya tıklayarak en güncel JDK sürümünü bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Java ile İlk Program
Java ile programlamaya çok basit fakat içinde pekçok özelliği bulunduran küçük bir program ile başlayacağız. Program kısaca ekrana “Merhaba Java” yazdırıyor.

Programımızın kaynak kodu aşağıdaki gibidir. Programı nasıl derleyeceğimizi ve çalıştırabileceğimize birazdan değineceğiz.

Kod:
class MerhabaJava
{
   public static void main(String[] args)
    {
         //Ekrana yazımızı yazdıralım
         System.out.println("Merhaba Java ! ");
Programımızın kaynak kodunu Notepad ya da Gedit gibi işletim sisteminizde bulunan herhangi bir yazı biçimlendiricisi (tex editor) ile yazabilirsiniz. Notepad ile “MerhabaJava.java” adında bir dosya oluşturup yukarıdaki kodu bu dosyanın içine yazabilirsiniz. (Not : Dosya adının “MerhabaJava.java” olduğundan emin olun. Diğer isimler bu kodu derlemeyecektir.)

Peki Nasıl Çalıştıracağım?
Daha sonra programımızı çalıştırmak için, kaynak kodu derlememiz gerekecek. Java, kaynak kodu derleyip doğrudan çalıştırılabilir çıktılar vermez. Bunun yerine bytecode adı verilen ara bir forma, kod dönüştürülerek, Java Virtual Machine (JVM / Java Sanal Makinası) tarafından sisteme uygun bir şekilde yorumlanarak program çalıştırılabilir. Bytecode ve JVM ile ilgili daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Programımızın kaynak kodunu derlemek (JVM tarafından yorumlanabilir bytecode a derlemek) için Windows işletim sistemi kullananlar Start -> cmd yazarak, Linux kullananlar ise dağıtımlarının sağladığı Terminal uygulamasını açıp, önceden hazırladığımız “MerhabaJava.java” dosyasının bulunduğu klasöre gelerek,

javac MerhabaJava.java

javac-java-nasil-500x183.png

komutunu vererek kaynak kodumuzu JVM nin yorumlayabileceği bytecode a derlemiş oluyoruz. Eğer bu komut sonrası kaynak kodunuzun bulunduğu klasöre bakarsanız “MerhabaJava.class” adında yeni bir dosya oluşturulduğunu göreceksiniz ki bytecode dediğimiz ara form bu dosyadır.

Programımızı derleyip bytecode umuzu oluşturduktan sonra, artık programımızı çalıştırabiliriz. Bunun için terminale,

java MerhabaJava
java-javablog-nasil-500x190.png

komutunu verin.

Ekranda “Merhaba Java !” yazısını gördü iseniz, tebrik ederim. Java programcısı olmask için en büyük adımı atmış oldunuz.

ALINTI

131,844Konular
3,271,968Mesajlar
316,380Kullanıcılar
vietanh1109aSon Üye
Üst Alt