Bayan değil KADIN “Kadın“, Eski Türkçede “kraliçe, hakan eşi, prenses” anlamlarına gelen “katun“dan geliyor. “Hatun“un da kökeni olan bu kelime, Farsçanın eski bir akrabası...

Bayan değil KADIN
“Kadın“, Eski Türkçede “kraliçe, hakan eşi, prenses” anlamlarına gelen “katun“dan geliyor. “Hatun“un da kökeni olan bu kelime, Farsçanın eski bir akrabası olan Orta Asya dili Soğdcadaki “hvaten” kelimesinden gelmiş. Kimi kaynaklara göre “hvaten“, Eski Yunancada gücü, erki temsil eden “krat” (bkz: otokrat, demokrat) kelimesiyle bağlantılı ve sonuna gelen “-en” ekiyle “dişi” gücü anlatmış.

💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl
Ahh... Nerede O Osmanlı Zamanlarında El Üstünde Tutulan Kadınlar.. Birde Şimdiye Bak...
Sadece osmanlı değil eski Türk devletlerine/topluluklarına bakınca nerden nereye diyor insan... Orhun kitabeleri "Kağan ve Hatun buyurur" sözleriyle başlar. Mitolojilerr bakarsanız genellikle güçlü erkeklerden bahsedilir ama Türk mitolojisinde Ak ana, Ak kızlar, Erke hanım, Belen hanım, Al kadın, Umay, Bayanay, Ayzıt gibi bir sürü kadın mitoloji varlığı vardır bu da Türklerin kadına verdiği önemi toplumda ki yerini gücünü belirtir

Sadece osmanlı değil eski Türk devletlerine/topluluklarına bakınca nerden nereye diyor insan... Orhun kitabeleri "Kağan ve Hatun buyurur" sözleriyle başlar. Mitolojilerr bakarsanız genellikle güçlü erkeklerden bahsedilir ama Türk mitolojisinde Ak ana, Ak kızlar, Erke hanım, Belen hanım, Al kadın, Umay, Bayanay, Ayzıt gibi bir sürü kadın mitoloji varlığı vardır bu da Türklerin kadına verdiği önemi toplumda ki yerini gücünü belirtir
Mitoloji Aşığı Birisi Olarak Sözlerinize Hayran Kaldığımı Belirtmek İsterim Tebrik Ediyorum Gerçekten, Ayrıca Yukarıdaki Mesajım İçin Özür Dilerim Raporladım En Yakın Zamanda Silerler...

Bayan ve kadın tartışmasını hayatım boyunca anlamadım ve anlayamayacağım sanırım sadece ismin önüne gelen ünvan gibi bir şey mi bayan?

Bayan ve kadın tartışmasını hayatım boyunca anlamadım ve anlayamayacağım sanırım sadece ismin önüne gelen ünvan gibi bir şey mi bayan?
İki cinsiyet vardır kadın ve erkek bayan yalnızca bir hitap şeklidir. Cinsiyet yerine kullanılamaz. Yolda bir kadınla konuşmanız gerektiğinde kadın/karı/kız/hatun bakar mısınız? demeyiz erkek/adam/herif bakar mısınız? diyor musunuz? Hayır. konu hitap yerine geçen “bayan” değil; cinsiyet yerine kullanılan “bayan.”
Yalnızca hitapla kısıtlı durumlarda, “Hanımefendi ya da bayan” diyebilirsiniz. Ki bir kadın olarak şahsi önerim, "hanımefendi" diye hitap edilmesidir.
Bir erkeğe, “erkek” denildiği durumlarda, kadına da “kadın” denilir.

133,086Konular
3,280,873Mesajlar
318,567Kullanıcılar
Üst Alt