PHP Kullanan Dostlarıma Error Handling (Hataları Kolayca Çözün)

Çoğunluk kullanılan scriptler üzerinde PHP dili kullanıldığı için böyle bir konu açmak istedim. PHP geliştiricilerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, hata mesajlarını...

Çoğunluk kullanılan scriptler üzerinde PHP dili kullanıldığı için böyle bir konu açmak istedim.
PHP geliştiricilerinin en sık karşılaştığı sorunlardan biri, hata mesajlarını anlamak ve çözüm üretmektir. PHP hata türlerini, hata mesajlarını nasıl okuyacağınızı ve yaygın PHP hatalarını nasıl çözeceğinizi ele alacağız, bu rehberde en azından kendinize ufak çaplı bir bilgi katmış olacak ve ileriye yönelik hata anlama, problem çözme gibi kendinize ek aktiviteler katabileceğiniz bir alana sizi yönlendirmiş olacağıma inanıyorum :)

PHP dilinde yaygın olarak karşılaşacağımız hatalar şunlar oluyor:
Parse Error (Sözdizimi Hatası)
Bu tür hatalar genellikle kod yazımında eksik parantezler, noktalı virgüller veya yanlış yazılmış bir söz dizimi nedeniyle oluşur.

Fatal Error (Ölümcül Hata)
Bu hatalar, tanımlanmamış bir fonksiyon veya sınıf çağrıldığında meydana gelir. Kod çalışmayı durdurur.

Warning (Uyarı)
Kodunuz çalışmaya devam eder, ancak uyarı dikkate alınmalıdır. Örnek olarak, var olmayan bir dosyayı include etmek.

Notice (Bildirim)
Bu hata türü genelde bilgilendirme amaçlıdır, kod çalışmaya devam eder. Örnek olarak, tanımlanmamış bir değişken kullanımı.

Sizlerle basit bir örnek yaparak bu hataları nasıl okuyacağınıza, nasıl yorumlayacağınıza ve nasıl çözüme kavuşturacağınıza yönelik bir çalışma yapmış olalım.

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_data() in /var/www/html/index.php on line 12

Bu hata mesajını şu şekilde analiz edebiliriz:

- Fatal error: Hata türü
- Uncaught Error: Hatanın nedeni
- Call to undefined function: Hata açıklaması
- index.php on line 12: Hatanın bulunduğu dosya ve satır numarası

Call to undefined function get_data(): get_data() adında bir fonksiyon çağrılmış, ancak bu fonksiyon tanımlanmamış veya mevcut değil.

NOT: Eğer sadece beyaz bir ekran görüyorsanız veya bir yerde hata olduğunu düşünüyorsanız, PHP hatalarını ekranda göstermek için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz::

ini_set('display_errors', 1); ini_set('display_startup_errors', 1); error_reporting(E_ALL);

Ancak canlı ortamda ya da profesyonel bir işte kullanılmasını tavsiye etmiyorum bunun yerine hata günlüğü (error log) tutmalısınız en azından ben öyle yapıyorum :3

İyi forumlar dilerim, yazılım alanında desteğe ihtiyacınız olursa bana
Telegram üzerinden ulaşabilirsiniz.

💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl
132,709Konular
3,283,067Mesajlar
317,932Kullanıcılar
norkisyonSon Üye
Üst Alt