sildim

karakter dizilerinin az derinine inelim bakalım budaha başlangıcı çok uzundur bi sürü şeyi var geceyede onları atarım
View hidden content is available for registered users!

şimdi karakter dizileri onemli aq en kolaydan başlıyım giriş olarak.
Şimdi bir karakter ***** yaptık diyelim içindeki karakterlerin bir sırası varmı aceba diye merak ediyorsak iyi çünki var
2fa1e15a8f.png

şimdi burda a değişkeninin 0 ıncı karakterini istedim ama 1 değilmi diyorsunuz haklısınız aq 0dan başlar 0 ilk karakter oluyor 1 deseydim p verecekti biraz daha sexi birşey yapalım
ab0b0a6451.png

len() kaç karakter içeriyor onu verir içerdiği karaktere kadar saydı ve alt alta tüm karakterleri bastırdı şöyle bir şey deniyelim spyhackerz 10 karakterli bir söz dizimi 10. z olacaktır değil mi?
69007d1555.png

sıfırdan başladık son karakterin numarası 9 olacaktır bide şu var a[-1] dediğimde z diyecektir tersten bulmak için - kullanın
geldik dilimlemeye a[alınacak ilk karakterin sırası:alınacak son karakterin sırasının bir fazlası]
6d44604347.png

0 ilk karakterimiz s son karakterimiz 9 oluyordu ancak bir fazlasını alıyoruz dilimlerken 9 deseydik r ile bitecekti
1a10a9a0ab.png

0 ilk baştan aldı sonrasını boş bırakırsakta sonuna kadar alıyor
c9ca2569bc.png

üçüncü karakter h oluyor son karaktere kadarda alıcak boş bıraktığımız içinde
birde burda gizli parametrelerde var aslında şöyle
e3a207e243.png

10 neden geldi biliyoruz zaten peki sondaki 1 ne 1 ne kadar atlanılacağıdır birer birer git demek 2 yazarsam
76c42aabc1.png

anladık inşallah tersten dililmleme içinde -1 tersten yazdıracaktır mesela -2 ikişerli olarak tersten yazdıracaktır
sorted("spyhackerz")
['a', 'c', 'e', 'h', 'k', 'p', 'r', 's', 'y', 'z']
burada alfabetik olarak sıralama yaptırdım,reversed() ilede ters çevirebilirsiniz ama forda çalışıyor düz olarak çalıştırmayı denediğinizde aynı range gibi değişik bir cevap verecektir
şimdi karakter dizisine müdahale ediceğiz nasıl derseniz şöyle anlatayım klasik bir örnek ile
bb6d9f681d.png

a[1:] birinci karakterden dilimledi ve s harfini yolladık ve S ile birleştirince Spyhackerz çıktısı verdi daha değişik şeyler yapabilirsiniz bundan sonrası size kalmış
birde numaralandırmaya şöyle bakabiliriz
7948488e3d.png

enumerate(),reversed() şimdi bunları şöyle kullanıcağız print(enumerate(x)) dersek olmaz ya * kullanırız aynısı reversed içinde geçerli yada for döngüsüyle kullanırız
bildiğimiz üzere reversed() ters çeviriyor
f724e50312.png

7ed2382a88.png

gördüğümüz gibi printde ve forda nasıl kullanacağımızı gösterdim aq işimize ileride çok yarıyacak özellikle geçen demiştim for çoğu şeyde yardımımıza koşacak
[\HIDE]
Knk bence video çekip forumda Paylaş öyle daha kolay ve anlaşılır olur

💬 SpyHackerz Telegram — Anlık tartışmalar ve duyurular için katıl
133,267Konular
3,281,615Mesajlar
318,838Kullanıcılar
Üst Alt